Strona główna DESERY BABKA WYBOROWA CZYLI IDEALNE CIASTO DROŻDŻOWE

BABKA WYBOROWA CZYLI IDEALNE CIASTO DROŻDŻOWE

przez Joanna
3 komentarze

Przepis na podstawie „Ciast, ciastek i ciasteczek” wydanych w 1960 roku – „książka jest przeznaczona dla kobiet prowadzących gospodarstwo domowe” i mówię Wam, jest świetna! Piekła z niej moja Babcia, Mama, a teraz piekę ja. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe (a jest tam ich wiele) jest moim ulubionym. Ciasto wychodzi idealne. Zmodyfikowałam go jedynie o ilość olejków, bo biorąc pod uwagę intensywność dzisiejszych wyrobów ciasto wyszłoby niejadalne. No i dodałam rodzynki.

Na tacy tj. na desce podaje Wood for food

SKŁADNIKI (na 2 foremki, około 28 x 12 cm)

750 g mąki
250 g cukru
125 g masła
4 jaja (oddzielnie żółtka i białka)
0,5 l mleka
40 g drożdży
½ łyżeczki olejku waniliowego
kilka kropli olejku pomarańczowego lub 1 łyżka skórki pomarańczowej
2 łyżki rodzynek

WYKONANIE
Drożdże zasypujemy łyżką cukru, mieszamy z ¼ l ciepłego mleka i 250 g mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Masło ucieramy na pianę z cukrem, w trakcie mieszania dodajemy po 1 żółtku i po trochu cukier, mleko, mąkę oraz olejki. Kiery rozczyn ruszy dodajemy go do ucieranej masy i porządne mieszamy (robię to hakiem na najniższych obrotach przez około 10 minut, pod koniec mieszania dodaję rodzynki). Ubijamy pianę z białek i ostrożnie łączymy z ciastem (hakiem miksera lub łopatką). Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, smarujemy obie formy masłem i wysypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do foremek (jest dosyć rzadkie), smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i pieczemy 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika formy odstawiamy na około 10 minut, następnie wyjmujemy ciasto i kładziemy na kuchennej kratce do wystygnięcia (choć kto by wytrzymał 😉 ). Gotowe!

3 komentarze
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

3 komentarze

Magdalena Grudzień 15, 2019 - 12:47 am

To ciasto wygląda cudownie, chciałoby się jeść i jeść 🙂 Zazwyczaj na Boże Narodzenie babki nie robię, ale niewykluczone, że w tym roku zmienię zdanie 🙂

Reply
Joanna Grudzień 23, 2019 - 1:05 pm

U nas ciasto drożdżowe to punkt obowiązkowy każdego świątecznego stołu 🙂 Wierzę, że przepis przypadnie Ci do gustu!

Reply
Elżbieta Styczeń 5, 2020 - 6:34 pm

B. Ładnie wygląda i smakuje!!!Ja uważam, że na święta musi być ciasto drożdżowe i makowce!!!

Reply

Zostaw komentarz