Strona główna NA ZDROWIEBEZ CUKRU TOFURNIK NA ZIMNO: MANGO, KOKOS I LIMONKA

TOFURNIK NA ZIMNO: MANGO, KOKOS I LIMONKA

przez Joanna
0 Skomentuj
TOFURNIK NA ZIMNO: MANGO, KOKOS I LIMONKA KUCHNIA JOANNY

Możliwie najprostszy z przepisów na wegański sernik z tofu. Nie dość, że samo wykonanie jest mało czasochłonne, to jeszcze – dzięki agar agar, które tężeje szybciej niż zwykła żelatyna – po dwóch, góra trzech godzinach, sernik jest gotowy do jedzenia. Dobrze doprawione tofu (które samo w sobie jest raczej nijakie) będzie mieć smak tych dodatków, które wybierzecie. W tym przypadku – kokosa przełamanego smakiem mango i kwaśnych limonek. „Sernik” jest bardzo orzeźwiający w smaku, w sam raz na zbliżające się letnie temperatury.

Tofu kupuję na ogół w azjatyckich sklepach (Asia Tasty obok warszawskiej Hali Gwardii lub sklepy na ulicy Bakalarskiej). To „domowe” wydanie znacznie różni się od tego, co można dostać w polskich sklepach. I według mnie takie tofu jest najlepsze. Oczywiście dobrze sprawdzą się również wszelkie rodzaje silken tofu lub zwykłego miękkiego. Unikałabym tylko tych super twardych (nierozpadających się) odmian, które lepiej nadadzą się do innych przepisów, niż do zrobienia jedwabistego w konsystencji „sernika”.

Kupcie dojrzałe mango i kilka ładnych limonek. Przyda się również blender kielichowy, który poradzi sobie z miksowaniem dużej ilości składników. I do dzieła!

Za inspirację posłużył mi przepis z blogu owsiana.pl

TOFURNIK NA ZIMNO: MANGO, KOKOS I LIMONKA KUCHNIA JOANNY

TORTOWNICA O ŚREDNICY 22-24 CM
SPÓD – SKŁADNIKI
100 g orzechów nerkowca (migdałów, innych orzechów, pestek słonecznika)
100 g suszonych daktyli (lub moreli)
100 g wiórków kokosowych
3 łyżki kakao (lub karobu)
szczypta soli

MASA – SKŁADNIKI
750 g tofu (wybrałam miękkie domowe tofu z azjatyckich sklepów. Dobre będzie również silken tofu lub inny rodzaj miękkiego tofu. Unikałabym tego najtwardszego)
2 dojrzałe mango (waga przed obraniem)
1 puszka mleka kokosowego
100-120 g erytrytolu (można dać więcej + np. syrop z agawy lub ksylitol)
otarta skórka i sok z 2 limonek
3 pełne łyżeczki agar agar

DO OZDOBIENIA – świeże owoce wg uznania

TOFURNIK NA ZIMNO: MANGO, KOKOS I LIMONKA KUCHNIA JOANNY

PRZEPIS
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na min 15-20 minut (pamiętajcie, aby zostawić wodę, w której się moczyły)

Orzechy, wiórki i kakao blendujemy na proszek. Dodajemy namoczone daktyle i ok. 100 ml wody (w której się moczyły). Ponownie miksujemy – powstanie plastyczna dosyć gęsta masa, którą należy wylepić dno tortownicy (masa nie powinna kleić się do rąk, jeśli będzie za rzadka można dorzucić wiórek kokosowych).

Obrane mango miksujemy razem z tofu, erytrytolem oraz sokiem i skórką z limonek. Przekładamy z kielicha do dużej miski, w której wygodnie będzie można mieszać.

Agar agar wsypujemy do mleka kokosowego i mieszając, doprowadzamy do wrzenia (agar musi dokładnie się rozpuścić). Gorące mleko od razu wlewamy do masy i dokładnie mieszamy łyżką (nie blendujemy). Jeśli będzie za mało słodka lub kwaśna – doprawiamy. Wszystko wylewamy na orzechowy spód i wkładamy na dwie – trzy godziny do lodówki. „Sernik” bardzo szybko stężeje (choć najlepszy jest moim zdaniem na drugi dzień).

Przed jedzeniem warto wyjąć tofurnik ok. 20-30 minut wcześniej, aby lekko się ogrzał. Wtedy będzie znacznie smaczniejszy. Ciasto możemy przyozdobić świeżymi owocami – pestkami granatu lub kawałkami mango i limonek.

Przechowujemy w lodówce – 1-2 dni (dobrze jest spojrzeć na termin ważności tofu, z którego korzystaliśmy. Te domowe mają znacznie krótszy, niż sklepowe i szybciej kwaśnieją).

TOFURNIK NA ZIMNO: MANGO, KOKOS I LIMONKA KUCHNIA JOANNY
TOFURNIK NA ZIMNO: MANGO, KOKOS I LIMONKA KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz