Strona główna DESERYCIASTA AROMATYCZNE KORZENNE CIASTO Z PIECZONEJ DYNI

AROMATYCZNE KORZENNE CIASTO Z PIECZONEJ DYNI

przez Joanna
1 Skomentuj

Zanim zaczniemy piec ciasto, zajmiemy się przygotowaniem samej dyni.
Dynię płuczemy pod bieżącą wodą, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Kroimy na kawałki i obieramy ze skóry. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20-30 minut, aż dynia zrobi się miękka. Razem z dynią możemy upiec również marchewkę do zupy, którą przed włożeniem do piekarnika myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Upieczoną dynię studzimy i miksujemy na puree. Nadmiar dyni wkładamy do torebki foliowej lub pudełka i zamrażamy.

Składniki na dwie keksówki 24 x 14 cm lub jedną dużą formę
500 g upieczonej dyni
450 g mąki tortowej
250 g cukru trzcinowego
160 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
4 jajka
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 łyżeczki cynamonu, po ½ łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej, mielonego kardamonu oraz mielonego goździka
szczypta soli

PRZEPIS
Olej ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy. Dodajemy dynię zmiksowaną na puree, skórkę pomarańczową oraz mąkę z przyprawami, solą, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Jeżeli nie lubicie lub nie macie którejś z przypraw można ją pominąć lub użyć gotowej mieszanki przypraw do piernika (2 łyżeczki). Pod koniec mieszania do ciasta możemy dodać rodzynki, orzechy lub kandyzowaną skórkę pomarańczy.

Foremki wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy minimum 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Kiedy ciasto lekko ostygnie wyjmujemy je z foremek i studzimy na kratce.

1 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz