Strona główna DESERYCIASTA BABKA PIASKOWA (najłatwiejsza)

BABKA PIASKOWA (najłatwiejsza)

przez Joanna
0 Skomentuj
Babka piaskowa Kuchnia Joanny

Oto podstawowy przepis na babkę piaskową. Taki, który zawsze się udaje i którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Tradycyjnie używam do wypieku okrągłej foremki z kominem, ale w przypadku jej braku wystarczy zwykła prostokątna keksówka albo niewielka tortownica. Babki mają jednak swój urok więc warto pokusić się o zakup babkowej foremki. Taka o średnicy 22-24 cm wystarczy do większości przepisów.

Moja dzisiejsza babka ma cytrynowy aromat – dodałam otartą skórkę i sok wyciśnięty z owocu. Równie pyszna będzie z pomarańczą, a jeśli nie lubicie cytrusów – z wanilią. Czyli zupełny klasyk. Do wypieku można dodać również rodzynki albo kandyzowane skórki owoców. Nie dodawajcie ich jednak za dużo, bo babka pięknie wyrasta i jest bardzo lekka.

Gotowy wypiek polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Do dzieła!

Babka piaskowa Kuchnia Joanny

SKŁADNIKI
(forma z kominem o średnicy 22-24 cm)
szklanka ma 250 ml, składniki w temperaturze pokojowej

1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 szklanka mąki pszennej tortowej
5 jajek (jeśli są bardzo małe – 6 szt)
¾ szklanki cukru
¾ szklanki oleju (rzepakowy lub winogronowy)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka wanilii
1 cytryna (lub ½ pomarańczy) – sok i otarta skórka

Do formy: masło do wysmarowania + 1 łyżka bułki tartej do oprószenia

Cukier puder lub lukier do upieczonego ciasta

Babka piaskowa Kuchnia Joanny

PRZEPIS
Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę. Pod koniec ubijania wlewamy powoli olej oraz aromat i sok cytrusowy razem z otartą skórką. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy (partiami) do ubitej masy – mieszamy delikatnie na małych obrotach miksera lub łyżką – tylko do połączenia składników.

Foremkę z kominem smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół). Pieczemy 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i po 4-5 minutach z foremki. Studzimy na kratce lub talerzu. Dekorujemy lukrem (cukier puder + cytryna) lub posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe!

Babka piaskowa Kuchnia Joanny
Babka piaskowa Kuchnia Joanny
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz