Strona główna DESERYCIASTA COFFEEDESK: KAWA, PRZEPISY KULINARNE I … COŚ DOBREGO

COFFEEDESK: KAWA, PRZEPISY KULINARNE I … COŚ DOBREGO

przez Joanna
0 Skomentuj
ZIMOWA OPOWIEŚĆ: DOBRA KAWA, KARDAMON I ŚWIĄTECZNE PREZENTY

Co przychodzi Wam na myśl, kiedy wyobrażacie sobie małą czarną? To dosyć podchwytliwe pytanie, zwłaszcza w okresie okołoświątecznym! A więc: cekiny i raczej skąpo materiału. Poranna filiżanka. Albo popołudniowy kubek. Jak mawiał francuski mąż stanu Charles Maurice de Talleyrand-Périgord: Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł i słodka jak miłość. I na tym w zasadzie moglibyśmy zakończyć. Gdyby nie to, że myśląc o małej czarnej, cekinach i dyplomatycznych powiedzonkach na myśl przychodzi mi jeszcze jedno:

MAŁA… CZARNA… CZEKOLADOWA… Z KAWĄ I KARDAMONEM – BABKA!

Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej! Bo kawa to nie tylko ulubiony napój. Kawa to również składnik wielu deserów, wytrawnych potraw (choćby marynat i sosów do mięs), a także śniadań i podwieczorków. Naleśniki i owsianki. Koktajle, musli i batoniki. Jajka, kurczak i sałatki! Zaskoczeni? Prawdziwą kopalnią wiadomości na temat kawy (i herbaty!) oraz przepisów kulinarnych jest cofeedeskowy blog (klik!) Ciasteczka linzer z matchą? A może chlebek bananowy z kawą? Tarta kawowa, kawowe kanapki albo kawowe galaretki! A do tego całe mnóstwo praktycznych wiadomości: wszystko, co chcielibyście wiedzieć o parzeniu kawy. Kawowe przewodniki po miastach i miejskich dzielnicach. Przepis na tonic espresso i trochę o kawowej kulturze. Właściwie to można by wydać tego bloga w formie książki, czuję, że sprzedawałaby się świetnie!

Ale wracając do babki:

KAWOWI SMAKOSZE, MARSZ DO KUCHNI!

Oczywiście jednym z podstawowych składników kawowych przepisów jest hmmm… kawa ? Na ogół polecana jest rozpuszczalna, co według mnie, nie do końca się sprawdza. Ziarno! Świeżo mielone aromatyczne ziarno. Napar albo po prostu zmielona kawa. Zarówno fani łagodnej arabici, jak i ostrzejszej robusty  sporo zdziałają w kuchni. Jeśli nie potraficie się zdecydować na team/team – po prostu wybierzcie kawę miesiąca. Znajdziecie ją w sklepie Coffeedesk w zakładce z kawami (klik!) i jest to fantastyczna smakowa loteria. Osobiście jestem tym typem, który potrafi kupić nową kawę, bo miała ładne opakowanie. Albo jeszcze ładniejszy opis. Jeśli jest to na dodatek arabica – macie mnie!

ARCAFFE – JESZCZE JEDNA MAŁA CZARNA!  

I tak ostatnio testuję Mokacrema (klik!) z włoskiej palarni Arcaffe. Średnio palona 100% arabica o niskiej zawartości kofeiny (zwróćcie uwagę na ten szczegół, bo ziarno miewa różną moc, na co rzadko zwracamy uwagę). Mokacrema została wyróżniona certyfikatem CSC (Certified Speciality Coffee) świadczącym o użyciu tylko najlepszych ziaren do stworzenia mieszanki. Każde opakowanie ma indywidualną etykietą z numerem, która ma na celu zapobiec fałszerstwu. Mam w kuchni prawdziwy brylant!

ZIMOWA OPOWIEŚĆ: DOBRA KAWA, KARDAMON I ŚWIĄTECZNE PREZENTY

KAWA I KARDAMON

Ostatnio opowiedziałam Wam skąd moje zamiłowanie do kardamonu w kawie – klik!. Tak samo jak w kawie, kardamon uwielbiam również w słodyczach. W ciastach, ciasteczkach, puddingach i koktajlach. Najlepiej takich z dodatkiem kawy! Na blogu Coffeedesk nie znalazłam wypieków z kardamonem, więc dorzucę swoje ziarenko do tej smakowitej kolekcji. Napar do ciasta przyrządziłam z kawy ziarnistej Arcaffee Roma. Mówiłam już, że kręcą mnie ładne opakowania, niska zawartość kofeiny i romantyczne historie w tle? A więc Roma wypalana jest od prawie 100 lat w Livorno, a jej nazwa to hołd dla baru Roma, który w tamtej okolicy był pierwszym espresso barem. A bar był miejsce romantycznych spotkań miejscowej młodzieży, która po wypiciu kilku filiżaneczek… (no dobrze, to ostatnie zdanie to już moja fantazja).

ZIMOWA OPOWIEŚĆ: DOBRA KAWA, KARDAMON I ŚWIĄTECZNE PREZENTY

CO CHCESZ POD CHOINKĘ?

Jeśli spytacie rodziców to pewnie, jak co roku, powiedzą, że: „nic, najważniejsze, że się spotkamy”. Całej reszty już nie pytajcie tylko skoczcie on line do sklepu Coffeedesk i kupcie coś fantastycznie kawowego. Wrzucam Wam swój osobisty kod rabatowy:

KUCHNIAJOANNY10
to 10 zł rabatu przy zakupach za co najmniej 109 zł,
nie połączy się z innymi akcjami promocyjnymi i kodami (ważny do 31.12.2022)

Nie żałujcie sobie. Jak napisał Andrzej Pilipiuk w „Carskiej manierze”: „Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu”. I tego się trzymajmy!

Wpis powstał we współpracy ze sklepem Coffeedesk

CZEKOLADOWA BABKA Z KAWĄ I KARDAMONEM – PRZEPIS

SKŁADNIKI na małą foremkę z kominem (ok 18-20 cm) – można zrobić z podwójnej porcji
150 g mąki pszennej tortowej
130 g cukru pudru
40 g kakao
2 jajka
150 ml śmietany kremówki 30%
50 ml oleju
120 ml świeżo zaparzonej kawy (zrobiłam podwójne espresso)
2 łyżeczki mielonego kardamonu
10 g proszku do pieczenia
1 szczypta soli

POLEWA
100 g gorzkiej czekolady
25 g masła
kandyzowana skórka pomarańczowa lub orzechy do przybrania

ZIMOWA OPOWIEŚĆ: DOBRA KAWA, KARDAMON I ŚWIĄTECZNE PREZENTY

PRZEPIS
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem pudrem kardamonem i szczyptą soli. Odstawić.

Jajka krótko zmiksować (1 minuta), wlać śmietankę i olej, wymieszać do połączenia składników. Wsypać do masy mąkę z dodatkami i zmiksować. Na koniec wlać gorącą kawę i znowu wymieszać.

Ciasto wlać do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub kaszą manną.

Piec w temperaturze 180 stopni ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Jeśli robimy babkę z podwójnej porcji składników – pieczenie zajmie 5-10 minut dłużej.

Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie (lub wyjąć po ok. 15-20 minutach) i przełożyć na kuchenną kratkę.

POLEWA
Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i przestudzoną polać upieczoną babkę (rozsmarować łyżką lub pędzlem silikonowym)

ZIMOWA OPOWIEŚĆ: DOBRA KAWA, KARDAMON I ŚWIĄTECZNE PREZENTY
ZIMOWA OPOWIEŚĆ: DOBRA KAWA, KARDAMON I ŚWIĄTECZNE PREZENTY
ZIMOWA OPOWIEŚĆ: DOBRA KAWA, KARDAMON I ŚWIĄTECZNE PREZENTY
ZIMOWA OPOWIEŚĆ: DOBRA KAWA, KARDAMON I ŚWIĄTECZNE PREZENTY


0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz