Strona główna DESERYCIASTA CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI

CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI

przez Joanna
0 Skomentuj
CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI kuchnia joanny
Cynamonowe ciasto z jabłkami

Niezwykle prosty i apetyczny przepis. Jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Jabłka i cynamon. Garść orzechów i rodzynek. W sam raz do popołudniowej herbaty. I kiedy nie wiadomo, co zrobić z tymi trzema smętnie więdnącymi jabłkami na kuchennym stole. I tak dalej.

Sięgnęłam po przepis do „Baking bibleMarry Berry, choć tak naprawdę chyba każdy z nas ma własny przepis na tego typu ciasto. Czym rożni się brytyjska wersja od tej, którą trzymam w szufladzie? Przede wszystkim chyba czasem pieczenia 😉 To już kolejny brytyjski (lub amerykański) przepis, który zaleca półtoragodzinną obróbkę ciasta, które standardowo wrzucam do piekarnika na 40 minut. Nie, nie podjęłam wyzwania; bardziej miałam ochotę na klasyczny deser niż cynamonowe suchary. Może jednak ktoś pomoże rozwikłać mi zagadkę brytyjskich timingów i piekarników. Zaczynam też podejrzewać chochliki drukarskie o celową robotę (i uwielbienie do sucharków). Tak się zafiksowałam na tym czasie pieczenia, że zamiast – zgodnie z książkową sugestią Mary – zetrzeć jabłka na tarce i układać je warstwami przelewając ciastem, posiekałam je w kostkę i wymieszałam z masą. Nie wiem, czy autorka byłaby zadowolona (w końcu przesypywanie cynamonem kolejnych pięter jabłuszek ma w sobie coś niezwykle magicznego i kojącego), ale chwilowa dekoncentracja okazała się mieć mało zgubny wpływ ma ciasto. Wypiek udał się znakomicie.

Łapcie więc ten brytyjsko-polski przepis na cynamonową babeczkę z jabłkami i do dzieła!

CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI kuchnia joanny

SKŁADNIKI
400 g jabłek (waga po obraniu)
225 g miękkiego masła
225 g brązowego cukru
3 (duże) jajka
230 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 -2 łyżeczki cynamonu
100 g rodzynek
100 g orzechów( posiekanych np. włoskich)

DO POSYPANIA
Cukier puder + bakalie (orzechy)

PRZEPIS
Jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę i odstawiamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem i również odstawiamy.
Ubijamy masło na puszystą masę, dodajemy stopniowo cukier i następnie po jednym jajku (po każdym ubijamy dłuższą chwilę). Następnie dodajemy mąkę i krótko mieszamy (wystarczy łyżką lub łopatką, mikser możemy odstawić). Kiedy składniki się połączą wrzucamy jabłka i bakalie i raz jeszcze mieszamy (na początku masa będzie dosyć gęsta).

Masę przekładamy do formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra / dół). Pieczemy ok. 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (ważne, aby środek ciasta był dobrze dopieczony – inaczej się zapadnie).

Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i po kilku minutach rozpinamy formę albo wyjmujemy ciasto z formy i przekładamy na kuchenną kratkę do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i bakaliami.

CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI kuchnia joanny
CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI kuchnia joanny
0 Skomentuj
1

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz