Aromatyczne i proste w przyrządzeniu – do jego przygotowania nie potrzebujemy ani miksera ani wielu składników. Kilka minut mieszania i do piekarnika wędruje śliwkowe cudo. Smacznego.
SKŁADNIKI NA FORMĘ 28-30 CM
ok.700 g śliwek (najlepiej węgierek)
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
100 g cukru
2 duże jajka
50 g syropu z agawy lub miodu
250 ml jogurtu greckiego
150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
cynamon
cukier puder, do oprószenia
WYKONANIE
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na połówki.
Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i odstawiamy.
Do miski wbijamy jajka, krótko ubijamy je razem z cukrem i następnie mieszamy razem z jogurtem, olejem oraz syropem z agawy (lub miodem). Wsypujemy suche składniki i krótko mieszamy, aż wszystko się połączy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto (jest dosyć gęste). Wyrównujemy powierzchnię i układamy na niej śliwki (skórką do dołu), posypujemy cynamonem. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy w formie, wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe! Smacznego.