Dzień bez rabarbarowego deseru to dzień stracony! Dzisiaj przepis na kruche ciasto z bezą i oczywiście – rabarbarem. Nie wiem, kiedy mi się znudzi, ale sezon trwa na tyle krótko, że pewnie nie zdążę go zjeść za dużo! Blisko rabarbarowych ostatków mam zamiar jeszcze usmażyć konfitur (obiecuję sobie co roku!) i męczyć Was rabarbarowymi pysznościami w grudniu. Świetny pomysł, prawda? 🙂 Teraz jednak zróbmy ciasto.
Zawsze kiedy widzę ciasto z taką ilością czynności do zagniatania, mieszania i miksowania to szybko mi się odechciewa, ale zapewniam Was, że ten przepis tylko tak groźnie wygląda i całość jest do ogarnięcia w kilkanaście minut z przerwami na pieczenie. Nie pamiętam już skąd pochodzi ten przepis – z jakiejś rabarbarowej czeluści. W każdym razie zawsze się udaje i tak naprawdę zamiast rabarbaru równie dobrze możecie użyć brzoskwiń, jabłek, śliwek czy jagód. Też będzie pyszne! Byleby by owoce były lekko kwaskowe (np. z dodatkiem soku z cytryny) – bo beza jest bardzo słodka i jakiś balans musi być. Do piekarników, czas start!
SKŁADNIKI – KRUCHY SPÓD, RABARBAR I BEZA
KRUCHY SPÓD (forma o wymiarach ok. 25 x 35 cm)
220 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
200 g masła (z lodówki)
60 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 żółtka (białka będą potrzebne do zrobienia bezy)
RABARBAR
ok. 600 g rabarbaru (waga po obraniu)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu (zielonego)
1 łyżka cukru
ok. 240 g dżemu lub konfitury truskawkowej, rabarbarowej lub brzoskwiniowej podzielonej na dwie porcje (konfitura nie może być zbyt rzadka)
BEZA
4 białka
180 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE – SPÓD, RABARBAR, BEZA, CIASTO
KRUCHY SPÓD
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, sól, mieszamy, następnie dodajemy posiekane masło i żółtka. Wszystkie składniki szybko zagniatamy (ręcznie lub w robocie). Ciasto można włożyć na kilkanaście minut do lodówki, ale niekoniecznie.
Formę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto wyjmujemy na blat podsypany mąką, chwilę zagniatamy, rozwałkowujemy do wymiarów formy (będzie cienkie). Wkładamy, wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni.
RABARBAR
Rabarbar myjemy, obieramy (jeśli jest taka potrzeba), kroimy w kawałki ok 1-2 cm. Mieszamy z cynamonem, mąką, cukrem i 120 g dżemu (czyli połową). Odstawiamy.
BEZA
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier (w trakcie ubijania) i miksujemy jeszcze około 2 minut. Białka zrobią się błyszczące i gęste. Powoli wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy jeszcze minutę (lub mniej). Odstawiamy
CIASTO – SZCZĘŚLIWY FINAŁ
Na upieczony kruchy spód wykładamy konfiturę i równo ją rozsmarowujemy. Na konfiturę wykładamy równomiernie rabarbar, następnie na rabarbar bezę. Robimy to ostrożnie, aby jak najmniej opadła. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni (góra/dół). Następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni, włączamy termoobieg, uchylamy lekko drzwiczki do piekarnika (mała szpara) na 2-3 minuty, potem zamykamy drzwiczki i dopiekamy jeszcze 15 minut.
Gotowe! Można jeść ciepłą.