Strona główna DESERYCIASTA MAKOWIEC ZAWIJANY

MAKOWIEC ZAWIJANY

przez Joanna
0 Skomentuj

MAKOWIEC ZAWIJANY – komu komu, bo idę do domu? Tak, kupuję gotową masę makową i podkręcam ją bakaliami. Raz na jakiś czas można zgrzeszyć puszkowanym jedzeniem, i mielenie maku zostawić na inne okazje. Na przykład na rok 2047 🙂
Do dzieła! Bo tak czy inaczej – samo się nie zrobi.

SKŁADNIKI NA 2 STRUCLE

NADZIENIE
600 g gotowej masy makowej z bakaliami
DODATKOWO: 100 g rodzynek, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka olejku migdałowego

CIASTO DROŻDŻOWE
450 g mąki pszennej tortowej
120 ml letniego mleka
100 g masła
4 jajka (białka i żółtka oddzielnie!)
30 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
4 łyżki cukru
2 łyżki spirytusu
szczypta soli

LUKIER
¾ szklanki cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny

CIASTO DROŻDŻOWE
Drożdże zasypujemy cukrem, wlewamy letnie mleko, dodajemy 4-5 łyżek mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Dodajemy pozostałe składniki – z jajek tylko żółtka! i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając rozpuszczone i ostudzone masło. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.

Masę makową łączmy z dodatkowymi bakaliami i olejkiem migdałowym. Dodajemy pianę ubitą z białek i ostrożnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na dwie porcje. Blat posypujemy mąką i wałkujemy prostokątne cienkie placki, na które nakładamy masę makową (zostawiamy od brzegu ok. 3 cm czystego ciasta). Ciasto ostrożnie zwijamy w rulon (nie przyciskając) i układamy na papierze do pieczenia, który następnie zawijamy wokół ciasta tworząc ciasne „opakowanie”. Dzięki temu nasze makowce w czasie pieczenia zachowają ładny kształt, a nadzienie pozostanie na miejscu.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Po wystudzeniu dekorujemy lukrem i posypujemy makiem lub ulubionymi bakaliami.

0 Skomentuj
1

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz