Wyrośnięta, zarumieniona i… z wisienką
Strucla drożdżowa z dżemem to chyba jeden z najprostszych drożdżowych wypieków. Artystycznie poskręcana – nie potrzeba tu żadnych technicznych umiejętności, po prostu zwijamy ciasto i – pac! do foremki. A tam dokona się reszta. Cudnie wyrośnięta, przyrumieniona i z pięknie wylewającym się nadzieniem… Bo właśnie o to chodzi w strucli, o to zalotnie wyglądające spomiędzy puchatego ciasta nadzienie! Dżem, konfitura, ser, usmażone owoce – czego tylko zapragniecie.
Dżem czy konfitura?
Wybrałam dzisiaj dżem wiśniowy domowej roboty. Jeden z ostatnich słoiczków, jaki został po ubiegłorocznym sezonie. Bardzo treściwy, bo z mnóstwem prawie całych nierozgotowanych owoców. Równie smaczny będzie truskawkowy czy morelowy. Wybierając owoce pomińcie tym razem rzadką konfiturę. Dżem, dosyć gęsty, będzie bardziej odpowiedni. Albo marmolada. Te nie uciekną całkiem z ciasta w czasie pieczenia, tylko delikatnie się rozleją (pod wpływem temperatury dżem również się rozrzedzi).
Chwila cierpliwości, obłoczek z cukru pudru i…
Wystudzoną struclę posypcie cukrem pudrem (tak jak ja) albo polukrujcie. To bardzo prosty wypiek, jednak na jego przygotowanie musicie zarezerwować dłuższą chwilę. Chodzi oczywiście o wyrastanie drożdżowego ciasta. Można nieco przyśpieszyć ten proces wstawiając miskę z wyrobionym ciastem do piekarnika (max 40 stopni!), ale tak czy inaczej przyjdzie Wam chwilę poczekać. Ale warto! Zapewniam Was, że to jeden z tych przepisów, który na pewno dodacie do ulubionych.
Do dzieła!
Przepis – Strucla drożdżowa z dżemem wiśniowym
SKŁADNIKI NA FORMĘ OK. 25-30 cm
350 g mąki pszennej tortowej
160 ml mleka
50 g cukru
30 g świeżych drożdży
50 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 słoik dżemu wiśniowego (truskawkowego, morelowego itp.)
rozmącone jajko do posmarowania ciasta
Do posypania: cukier puder
PRZEPIS
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Podgrzać (lekko) mleko z masłem, cukrem i wanilią. mieszać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawić. Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać kilka łyżek ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, aż drożdże ruszą.
Do mąki dodać jajko, mleko z dodatkami i rozczyn. Wyrobić ciasto (ok. 10 minut), aż będzie gładkie (robię to hakiem w mikserze planetarnym). Przykryć miskę i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić objętość).
Wyjąć ciasto na blat oproszony mąką i rozwałkować na prostokąt ok. 40 x 25 cm. Wyłożyć dżem i rozsmarować zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od brzegów. Ciasto zwinąć w roladę, lekko rozpłaszczyć i ostrym nożem przeciąć wzdłuż. Zlepić jeden z końców, spleść ciasto (na przemian) i skleić koniec (oba końce można podwinąć pod spód).
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 30-25 minut w temperaturze 175-180 stopni (góra/dół).
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 5-10 minut. Następnie wyjąć z formy (razem z papierem) i wystudzić na kratce kuchennej (odkleić delikatnie papier od boków ciasta, na spodzie zostawić). Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem (lub według uznania polać lukrem).