Strona główna DESERYCIASTECZKA CIASTECZKA MIGDAŁOWE (z białek)

CIASTECZKA MIGDAŁOWE (z białek)

przez Joanna
0 Skomentuj

CIASTECZKA MIGDAŁOWE czyli pomysł na to, co zrobić z białkami z jajek, jeśli do poprzedniego przepisu potrzebne były tylko żółtka… 🙂

Jeśli lubicie makaroniki albo Amaretti ten przepis jest dla Was. Ciasteczka mają miękki środek i lekko chrupiącą skórkę. Można zrobić je z dodatkiem likieru Amaretto lub likieru marcepanowego (tak jak ja zrobiłam). Są słodkie, pyszne i bardzo szybko się znikają ?

SKŁADNIKI NA OKOŁO 20-25 SZTUK:
3 białka z dużych jajek
250 g zmielonych migdałów (bez skórki)
250 g drobnego cukru
30 ml likieru Amaretto / marcepanowego
cukier puder do obtaczania ciasteczek

PRZEPIS
Białka ubijamy na sztywno, w czasie mieszania dodajemy stopniowo pozostałe składniki, aż uzyskamy gęstą masę (będzie się kleić). Z masy odrywamy kawałek wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę i obtaczamy najpierw w zwykłym cukrze i następnie w cukrze pudrze. Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka w czasie pieczenia bardzo rosną (i pękają) – zachowujemy więc spore odstępy. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu przekładamy z blachy na kratkę lub talerz. Gotowe!

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz