Strona główna DESERYCIASTA CIASTO MARCHEWKOWO-BANANOWE Z BAKALIAMI

CIASTO MARCHEWKOWO-BANANOWE Z BAKALIAMI

przez Joanna
0 Skomentuj
CIASTO MARCHEWKOWO-BANANOWE Z BAKALIAMI kuchnia joanny

Kolejna wariacja na temat przepisu na popularny chlebek bananowy (klik!) – tym razem z dodatkiem soczystej marchewki, orzechów laskowych oraz z pyszną polewą z serka mascarpone. Tak jak wszystkie inne tego typu ciasta robi się je błyskawicznie, a jeśli chodzi o bakalie – jak zwykle dodajemy swoje ulubione. Ciasto stanowi swoiste połączenie amerykańskiego ciasta marchewkowego z brytyjskim bananowym wypiekiem – stawiam flagę gdzieś po środku, a przepis, który zaczerpnęłam z jednej z książek Mary Berry („Baking Bible”) nieco zmodyfikowałam. Słodkie banany i słodka marchewka wymagają, moim zdaniem, nieco orzeźwienia, stąd kremowo-serowy topping ochrzciłam kilkoma łyżkami soku z cytryny i uwierzcie mi na słowo – tak jest lepiej. Smaczniej!

CIASTO MARCHEWKOWO-BANANOWE Z BAKALIAMI kuchnia joanny

Orzechy, które dodaję do ciasta albo krótko miksuję w blenderze albo siekam je drobno (tak naprawdę to chowam je do torebki, układam na desce i walę w nie tłuczkiem do mięsa – jest znacznie szybciej, no i mniej sprzątania niż przy trafianiu nożem w turlające się po desce orzeszki).

Nie zapomnijcie o rodzynkach! Nie wyobrażam sobie tego ciasta bez dodatku rodzynek, ale podejrzewam, że tak samo jak istnieje frakcja tępiąca rodzynki w serniku, tak samo tutaj może nie być litości. Do dzieła, pieczemy!

CIASTO MARCHEWKOWO-BANANOWE Z BAKALIAMI kuchnia joanny

SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy ok. 24 cm
230 g mąki pszennej tortowej
2 (płaskie) łyżeczki proszku do pieczenia + 1 (płaska) łyżeczka sody oczyszczonej
150 g cukru trzcinowego (lub muscovado)
50 g posiekanych orzechów (wybrałam laskowe)
50 g rodzynek
100 g marchewki startej na grubych oczkach
2 banany (dojrzałe)
2 jajka
150 ml oleju słonecznikowego (lub rzepakowego)

POLEWA
200 g serka mascarpone (lub „Philadelphia” itp.)
100 g cukru pudru
Sok z ½ cytryny

PRZYGOTOWANIE
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą i odstawiamy.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania wlewamy cienkim strumieniem olej i nadal chwilę ubijamy. Dodajemy startą marchew i zgniecione (widelcem) banany, orzechy i rodzynki. Mieszamy łyżką (bez miksera) i następnie dodajemy mąkę. Ponownie krótko mieszamy (tylko do połączenia składników) i wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka, pilnujemy jednak, aby nie przepiec ciasta, bo wysuszone jest niezbyt smaczne).

Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy kilka minut, wyjmujemy ciasto z formy i studzimy na kratce kuchennej (może być nadal na papierze do pieczenia). Przygotowujemy polewę, kiedy ciasto jest całkowicie wystudzone.

POLEWA
Wkładamy do miski serek oraz cukier i miksujemy na gładką masę. Pod koniec mieszania dodajemy sok z cytryny. Jeśli będzie za mało słodka / kwaśna dodajemy odpowiednich składników. Polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta, następnie wkładamy ciasto do lodówki, aby topping odpowiednio stężał (wystarczy godzina). Wierzch można posypać bakaliami.

Ciasto przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu (ze względu na serową polewę).

CIASTO MARCHEWKOWO-BANANOWE Z BAKALIAMI kuchnia joanny
CIASTO MARCHEWKOWO-BANANOWE Z BAKALIAMI kuchnia joanny
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz