Strona główna DESERYBEZ PIECZENIA CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY BUDYŃ JAGLANY Z LIKIEREM COINTREAU I CHILLI

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY BUDYŃ JAGLANY Z LIKIEREM COINTREAU I CHILLI

przez Joanna
0 Skomentuj

SKŁADNIKI – KASZA
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanki wody
szczypta soli

DODATKOWO
1 szklanka mleka ryżowego (lub zwykłego)
½ tabliczki gorzkiej czekolady
2 czubate łyżki kakao lub karobu
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 banan
50 ml soku pomarańczowego
50 ml pomarańczowego likieru Cointreau (można pominąć)
50 ml syropu z agawy (lub 2 łyżki cukru pudru)
½ łyżeczki chili lub pieprzu cayenne

PRZEPIS
Kaszę porządnie płuczemy, odcedzamy, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy ze szczyptą soli (od momentu zagotowania wody czekam 5 minut, potem wyłączam ogień i zostawiam kaszę na gorącym palniku pod przykryciem; po około 15 minutach kasza jest gotowa).

Kaszę wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy pozostałe składniki i porządnie miksujemy aż do uzyskania budyniowej konsystencji. Jeśli budyń będzie za gęsty dolewamy wody lub mleka – po wystygnięciu będzie znacznie bardziej gęsty niż w trakcie mieszania. Gotowe! Przed podaniem możemy posypać budyń orzeszkami lub cząstkami pomarańczy. Najlepszy jest jeszcze ciepły.

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz