„Piernikowe lato” czyli pyszny i prosty deser, który zrobi każdy z nas nie poświęcając na to połowy dnia. Takie przepisy lubię wymyślać najbardziej – szybkie i smaczne. Połączenie smaku malin i pierniczków wzbogacone śliwkami z cynamonem okazało się strzałem w dziesiątkę. Kupcie kopernikowe „Uszatki”, mascarpone i do dzieła! P.S. Deser przygotowany był na konkurs producenta pierników 😉
SKŁADNIKI
500 g mascarpone
paczka pierniczków „Uszatków”
100 g malin lub 50 ml soku malinowego
łyżka stołowa soku z cytryny lub limonki
100 g śliwek węgierek lub dąbrowickiej
100 g cukru pudru
cynamon
WYKONANIE
Pierniczki wrzucamy do malaksera i chwilę miksujemy – potrzebujemy mniejszych i większych okruszków.
Maliny przecieramy przez sito i dodajemy do mascarpone (jeśli używamy soku malinowego zamiast świeżych owoców – dodajemy sok) wraz cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Ucieramy aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Śliwki wraz z cynamonem i łyżką cukru wrzucamy do blendera i miksujemy na gęsty sos.
Na dno wysokiej szklanki wsypujemy łyżkę pierniczków, następnie nakładamy malinowy krem. Posypujemy krem pierniczkami i nakładamy warstwę śliwek. Powtarzamy czynność do uzyskania 2 lub 3 pysznych kolorowych warstw.
Deser schładzamy w lodówce około godziny.
Moim zdaniem śmiało można pominąć ten etap i deser zjeść od razu.