Coś dla fanów czekolady i nie tylko…
Likier czekoladowo-korzenny to jeden z tych wystrzałowych przepisów, które przygotowuje się w kilkanaście minut, a potem od razu można przystąpić do konsumpcji. Zależnie od okoliczności oczywiście. Te bardziej sprzyjające to grudniowy wieczór (tuż po mroźnym spacerze!) albo zbliżający się Sylwester. Coś dla fanów czekolady i intensywnych smaków wzmacnianych procentami. Bo tak samo jak czekolada lubi pomarańcze i korzenne przyprawy – tak samo lubi też alkohol.
Mleko, śmietanka i korzenne przyprawy
Swój likier przygotowałam na bazie skondensowanego mleka i gorzkiej czekolady. Równie dobrze sprawdzi się również słodka śmietanka i nieco lżejsza czekolada. Z przypraw obowiązkowo piernikowy zestaw (czyli cynamon, kardamon, imbir i odrobina ziela angielskiego i gałki muszkatołowej). Można dodać również sam cynamon albo zamiast przypraw – dodatkową porcję kakao albo otartą skórkę z pomarańczy. Eksperymentujecie, bo możliwości i połączeń smakowych jest mnóstwo.
Zimowy likier lubi zimno
Po przygotowaniu likier przechowujemy w lodówce – do 6 miesięcy. Przelałam go do moich ulubionych i zgrabnych buteleczek Weck. Latem chowam w nich sosy i keczupy, zimą – czekoladowe procenty. Zajrzyjcie do sklepu TGHome (klik!), bo oprócz butelek, likier można przelać też d wysokich słoiczków np. takich (klik!)
Do dzieła, kochani! Czekolada sama się nie rozpuści (rozpuszczać od razu skojarzyło mi się z rozpustą i właściwie jest coś na rzeczy w tym słodkim przypadku 😉)
Przepis powstał we współpracy z firmą TG Home – dystrybutorem m.in. słoików i butelek Weck
Przepis – likier czekoladowo-korzenny
SKŁADNIKI
200 ml wódki 38%
100 g gorzkiej czekolady 60%
50 g cukru pudru
400 g mleka skondensowanego (słodzonego)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
PRZEPIS
Czekoladę połamać lub zetrzeć na tarce i roztopić w kąpieli wodnej*. Lekko przestudzić. Wlać mleko skondensowane, wsypać cukier puder wymieszany z przyprawą do piernika i dokładnie wymieszać. Dodać wódkę i całość raz jeszcze dokładnie rozmieszać. Wlać do butelki.
Likier można pić bezpośrednio po przygotowaniu. Przechowywać w lodówce do 6 miesięcy.
*Połamaną czekoladę umieścić w garnuszku lub szklanej misce i ustawić nad (mniejszym) garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy zacznie się rozpuszczać – mieszać.
1 Skomentuj
mmm