Strona główna DESERYBEZ PIECZENIA KORZENNY BUDYŃ DYNIOWY Z KREMEM CYNAMONOWYM

KORZENNY BUDYŃ DYNIOWY Z KREMEM CYNAMONOWYM

przez Joanna
0 Skomentuj
KORZENNY BUDYŃ DYNIOWY Z KREMEM CYNAMONOWYM KUCHNIA JOANNY

Korzenny budyń dyniowy z kremem cynamonowym to absolutnie obowiązkowa pozycja, jeśli chodzi o jesienne desery. Dlatego też nie mogło go zabraknąć na naszym słodkim halloweenowym stole, który w tym roku robimy dla Was razem z Weck Polska! Zobaczcie jak pięknie prezentuje się deser: słodka korzenna dynia zwieńczona porcją aromatycznego kremu. Marzenie! Które zresztą łatwo spełnić, ale o tym poniżej.

KORZENNY BUDYŃ DYNIOWY Z KREMEM CYNAMONOWYM KUCHNIA JOANNY

Budyń zagęszczony jest mąką ziemniaczaną, ale równie dobrze wypada taki zrobiony na żółtkach. Na podaną porcję mleka (i soku) wystarczy ich pięć lub sześć sztuk (zależnie o wielkości jajek). Jeśli szukacie innych pysznych inspiracji – czy to na zbliżające się Halloween czy na miły wieczór w domowym zaciszu – sprawdźcie koniecznie inne propozycje. Pomarańczowe serniczki na zimno (przepis), mus czekoladowy z gruszką i orzechami (przepis) czy też pyszną makaronową zapiekankę z dynią i kiełbasą (przepis). Wszystkie przepisy są proste i nie wymagają wielu składników. Wszystkie można również zmieniać pod swój smak i doprawiać.

Wybrałam dzisiaj słoiczki Weck z linii Bakery (w oryginale zwane „Gugelhupf”) (klik!) – kształt inspirowany jest słynną austriacką babką Gugelhupf, którą u mnie na blogu znajdziecie pieczoną z morelami (przepis). Szkło ma lekko kręty wzór (niczym porządnie wypieczona babka!), co sprawia, że bardzo ładnie prezentuje się, no i pasuje do deserów. Bo słoiki Weck, oprócz tego, że chowam w nich marynaty i przetwory, wspaniale nadają się do pieczenia, przechowywania oraz właśnie do wypełniania smakowitymi budyniami, kremami i galaretkami. Zresztą sami zobaczcie, jaki jest wybór i zajrzyjcie do sklepu (klik!)

Kupcie ładną dynię – piżmową (to ta, która kształtem przypomina dużą gruszkę), hokkaido (można ją jeść razem ze skórą) lub taką, którą akurat macie pod ręką. Jak dla mnie – wszystkie są smaczne i z większości robię i dania wytrawne i desery. Najbardziej lubię odmianę Muscat de Provence o lekko melonowym aromacie, którą można jeść także na surowo.

Przepis powstał we współpracy z firmą TGhome – dystrybutorem słoików Weck (link do sklepu)

KORZENNY BUDYŃ DYNIOWY Z KREMEM CYNAMONOWYM KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI – BUDYŃ
na 5 słoiczków Weck, linia Bakery (280 ml)
700 ml mleka pełnotłustego (lub roślinnego)
100 ml soku pomarańczowego + otarta skórka z 1 pomarańczy
350 g puree z dyni (upieczona lub ugotowana)
70 g mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru
1 (czubata) łyżeczka przyprawy do piernika (lub więcej)

SKŁADNIKI – KREM
250 g serka mascarpone (z lodówki)
120 g cukru pudru
1 (czubata) łyżeczka cynamonu
½ opakowania (ok. 4-5 g) fixu do śmietany (można pominąć, ale krem będzie mniej stabilny)

DODATKOWO: cynamon do posypania, cukrowe posypki, kawałki świeżej pomarańczy

PRZEPIS
W połowie szklanki mleka wymieszać mąkę ziemniaczaną, odstawić.

Resztę mleka oraz sok pomarańczowy wlać do dużego rondelka, dodać puree z dyni, cukier i przyprawy. Dokładnie wymieszać i zagotować.

Rozrobioną w mleku mąkę wlać powoli do gotującego się mleka i energicznie rozmieszać (przyda się rózga kuchenna). Gotować minutę i przelać do słoiczków. Odstawić do wystudzenia.

KREM
Składniki kremu włożyć do misy blendera. Miksować do uzyskania gęstego kremu (ok. 2-3 minut).
Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i tylką wycisnąć krem na budyń. Przechowywać w lodówce.

Przed podaniem posypać budyń cynamonem, ozdobić kawałkami pomarańczy lub kolorową posypką cukrową.

KORZENNY BUDYŃ DYNIOWY Z KREMEM CYNAMONOWYM KUCHNIA JOANNY
KORZENNY BUDYŃ DYNIOWY Z KREMEM CYNAMONOWYM KUCHNIA JOANNY
KORZENNY BUDYŃ DYNIOWY Z KREMEM CYNAMONOWYM KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz