Z mąki orkiszowej i płatków jaglanych. Zamiast cukru – erytrol. Możecie użyć również innego słodzika; tagatozy, ksylitolu czy po prostu brązowego lub kokosowego cukru. Przygotowanie babeczek zajmie Wam kilka minut. Swoje zrobiłam z porzeczkami, ale równie dobrze można użyć jagód albo innych owoców pokrojonych w małe kawałki. Smacznego.
SKŁADNIKI NA 12 SZTUK
1,5 szklanki mąki orkiszowej (użyłam typu 1400)
1 szklanka płatków jaglanych
½ do 1 szklanki erytrolu lub innego „cukru” (z 1/2 – będą dosyć wytrawne)
1 szklanka mleka sojowego (lub zwykłego)
1/3 szklanki oleju (użyłam ryżowego)
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka aromatu waniliowego (można pominąć)
1,5 szklanki porzeczek (czarnych i czerwonych)
PRZEPIS
Suche składniki mieszamy z suchymi w jednej misce, w drugiej mokre, następnie wszystkie łączymy i dodajemy owoce. Ostrożnie mieszamy (żeby owoce się nie rozpadły) i nakładamy do papilotek (do pełnej wysokości).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut – do tzw. suchego patyczka.