Strona główna DESERYCIASTA PROSTE CIASTO TRUSKAWKOWE

PROSTE CIASTO TRUSKAWKOWE

przez Joanna
0 Skomentuj
CIASTO Z TRUSKAWKAMI KUCHNIA JOANNY

Ciasto truskawkowe z truskawkami. Po prostu. Już nie pamiętam skąd mam ten przepis. Na pewno z epoki bez internetu i wypieków z prodiża, bo skrzętnie spisany na luźnej kartce i zaleca wysypanie nasmarowanej masłem formy bułka tartą! Dzień, w którym odkryłam papier do pieczenia i jego zalety może nie tyle zmienił moje życie, co na pewno smak wypieków. Choć czasami tęsknię za tą lekko przypaloną słoną bułeczką na spodzie słodkiego ciasta 😉

CIASTO Z TRUSKAWKAMI KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI NA FORMĘ OK. 26 cm

350 g truskawek
250 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody

DO DEKORACJI
Truskawki
Cukier puder

WYKONANIE

Truskawki myjemy, 100 g odkładamy, 250 g owoców miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy. Masło ucieramy na pianę i stopniowo (w trakcie ubijania) powoli wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dodajemy do ubijanej masy po jednej łyżce – na przemian ze zmiksowanymi truskawkami. Na końcu ostrożnie dodajemy pianę z białek i krótko mieszamy.

Formę do pieczenia wykładamy papierem (lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą) i wlewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy przekrojone na połowę truskawki (rozcięciem do góry). Pieczemy około 45- 55 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżymi owocami.

CIASTO Z TRUSKAWKAMI KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz