Strona główna DESERY DOMOWY SERNIK BEZ SPODU

DOMOWY SERNIK BEZ SPODU

przez Joanna
0 Skomentuj

Jeden z tych przepisów na sernik, który jest w mojej rodzinie od zawsze. Pamiętam, jak piekła go moja Babcia, a potem Mama. Czasy, w których ser mieliło się ręcznie w maszynce przykręcanej do blatu stołu, a przepisy ręcznie zapisywało w zeszytach (jak zobaczycie na zdjęciu oryginalna receptura została troszeczkę zmodyfikowana – teraz sery są bardziej maślane i nie trzeba aż tyle masła).
Sernik bez spodu udaje się zawsze.
Nigdy nie mogę się zdecydować, czy aromat ma być waniliowy czy pomarańczowy.
Dzisiaj padło na wanilię. Do dzieła!

SKŁADNIKI
1 kg białego mielonego sera
6-8 jajek (zależnie od wielkości)
2 szklanki cukru
50 g masła (można pominąć)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
Zapach waniliowy lub / i pomarańczowy
Bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa)

WYKONANIE
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę.
Ser ucieramy dokładnie z żółtkami i cukrem. Dodajemy rozpuszczone (lub bardzo miękkie masło) i mieszając wsypujemy obie mąki. Następnie dodajemy bakalie i na sam koniec – ubite białka. Mieszamy ostrożnie, aby piana nie opadła (robię to za pomocą silikonowej łopatki).
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ser i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 45 minut. Jeśli sernik zacznie się za szybko rumienić – nakrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej.
WAŻNE: po 45 minutach sernik będzie wyrośnięty ale nadal będzie rzadki. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia! Klasyczne domowe serniki mają to do siebie, że w czasie stygnięcia tężeją i opadają w charakterystyczny sposób.
Wystudzony sernik możemy posypać cukrem pudrem lub polewą z czekolady.

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz