Strona główna DESERY MOCNO CZEKOLADOWY SERNIK Z NUTĄ POMARAŃCZY

MOCNO CZEKOLADOWY SERNIK Z NUTĄ POMARAŃCZY

przez Joanna
0 Skomentuj
CZEKOLADOWY SERNIK Z NUTĄ POMARAŃCZY KUCHNIA JOANNY

Słodkiego Nowego Roku!

Nowy Rok! Zacznijmy go na słodko… I niech cały taki będzie, jak już jakiś musi być. Czekolada i pomarańcze – jedno z tych połączeń, które potrafi wyczarować deser idealny. Zróbmy więc mocno czekoladowy sernik z otartą pomarańczową skórką. Jeśli lubicie serniki – i takie proste przepisy – na blogu czeka na Was kilka innych receptur. Był już i sernik z białą czekoladą na ciasteczkowym spodzie (klik!) i wiedeńska klasyka (klik!). Poszperajcie w wyszukiwarce, a na pewno znajdziecie też coś czekoladowo-pomarańczowego. Mówiłam, że to świetne połączenie.

CZEKOLADOWY SERNIK Z NUTĄ POMARAŃCZY KUCHNIA JOANNY

I trochę gorzkiego…

Dobry sernik to dobra czekolada. Każdy z Was ma swoje ulubione tabliczki więc skupmy się na zawartości kakao. Do wypieków polecam takie z zawartością powyżej 50%. Czyli bardziej gorzkie niż mleczne. Lekka czekoladowa goryczka nadaje sernikowi (i nie tylko sernikowi) i smaku i charakteru. Polewa – tak samo, choć tu czasem skuszę się na czekoladę mleczną. I dużo pomarańczowej kandyzowanej skórki. Będziecie zachwyceni!

Noworoczne zamieszanie

Sernik mieszamy krótko – tylko do połączenia składników. Dzięki temu nie pęknie ani zbytnio nie urośnie w czasie pieczenia. Nie przeszkadzają mi popękane i nierówne serniki; bardziej chodzi mi o zbitą konsystencję. Tylko sernik wiedeński lubię puszysty. Pozostałe powinny być bardziej zwarte. Do pieczenia wstawiamy foremkę z wodą – parujący płyn również sprawi, że sernik wyjdzie równy. I to chyba cała sernikowa instrukcja obsługi.

Do dzieła! I szczęśliwego Nowego Roku 🙂

CZEKOLADOWY SERNIK Z NUTĄ POMARAŃCZY KUCHNIA JOANNY

PRZEPIS – czekoladowy sernik z nutą pomarańczy

SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 22-23 CM
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

SPÓD SERNIKA
180 g korzennych ciastek lub herbatników petit beurre
70 g masła

MASA SEROWA
750 g twarogu sernikowego (mielony, np. z wiaderka)
250 g serka mascarpone
130 g cukru pudru
60 g mąki ziemniaczanej
3-4 jajka
150 ml śmietanki 30% lub 36%
250 g gorzkiej czekolady (u mnie 64% kakao)
skórka otarta z 1 pomarańczy

POLEWA CZEKOLADOWA
50 ml (śmietanki 30% lub 36%)
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

DODATKOWO: kandyzowana skórka pomarańczowa (2-3 łyżki)

CZEKOLADOWY SERNIK Z NUTĄ POMARAŃCZY KUCHNIA JOANNY

PRZEPIS
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (zapiąć obręcz na papierze, aby wystawał na zewnątrz).

SPÓD
Ciastka pokruszyć w blenderze lub włożyć do woreczka foliowego i porządnie rozgnieść. Wymieszać z rozpuszczonym i wystudzonym masłem. Masą (przypomina mokry piasek) wyłożyć dno tortownicy (porządnie wyrównać i docisnąć).

MASA SEROWA
Czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej (lekko podgrzać, nie gotować), odstawić.

Ser mielony, serek mascarpone, cukier, mąkę i skórkę otartą z pomarańczy włożyć do misy blendera. Krótko zmiksować (1 minutę). Dodawać po jednym jajku, po każdym chwilę mieszać. Wlać przestudzoną masę czekoladową i ponownie krótko zmiksować (tylko do połączenia składników).

Masę serową wlać do formy (na wylepiony spód z ciastek). Wyrównać delikatnie wierzch.

Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Na dno piekarnika (lub na blasze) ustawić mały pojemnik z gorącą wodą (dzięki temu pieczony sernik nie będzie pękać). Piec 60 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki na 5 minut. Po tym czasie otworzyć szeroko piekarnik i dopiero po 10 minutach wyjąć sernik do ostudzenia.

POLEWA
Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej (nie gotować, jedynie podgrzać). Wystudzony sernik wyjąć z formy, przełożyć na talerz lub paterę i udekorować polewą czekoladową (powinna być chłodna). Wierzch ciasta posypać hojnie skórką pomarańczową.

Przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

CZEKOLADOWY SERNIK Z NUTĄ POMARAŃCZY KUCHNIA JOANNY
CZEKOLADOWY SERNIK Z NUTĄ POMARAŃCZY KUCHNIA JOANNY
CZEKOLADOWY SERNIK Z NUTĄ POMARAŃCZY KUCHNIA JOANNY
CZEKOLADOWY SERNIK Z NUTĄ POMARAŃCZY KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
1

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz