Strona główna DESERYBEZ CUKRU RABARBAROWO-TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO – BEZ CUKRU!

RABARBAROWO-TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO – BEZ CUKRU!

przez Joanna
0 Skomentuj

Wersja odchudzona sernika na zimno: zamiast sera jogurt naturalny, zamiast cukru – erytrol. A to wszystko w towarzystwie rabarbaru i truskawkowej galaretki! Wiosna, proszę Państwa, w końcu wiosna!

Erytrol to niskokaloryczny słodzik – bezsmakowy, co odróżnia go od innych zamienników cukru, które potrafią zmienić smak potrawy. W porównaniu z cukrem erytrol jest około 30% mniej słodki, posiada jednak zerowy indeks glikemiczny oraz około 0,2 kcal/g (cukier to około 385 kcal/g!), co oznacza, że jest bezpieczny dla cukrzyków. Na opakowaniach gotowych produktów erytrol oznaczony jest symbolem E968. To co, robimy serniczki?

RABARBAROWO-TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO

SKŁADNIKI na 6 porcji x 350 ml
800 g jogurtu naturalnego (wybierzcie taki około 50-60 kcal/100 g)
2 galaretki truskawkowe (bez cukru!)
800 g rabarbaru (waga przed obraniem)
erytrol (kilka łyżek stołowych)
ulubione owoce: np. truskawki + jogurt 0%

PRZEPIS 

Rabarbar myjemy i obieramy z włókien. Kroimy na kawałki i smażymy z dodatkiem 2 łyżek erytrolu. Po wystygnięciu miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wody i odstawiamy. Do jogurtu dodajemy 3-4 łyżki erytrolu, rabarbar, galaretkę i mieszamy. Próbujemy masę – jeśli jest za mało słodka, możemy dodać kolejną łyżkę (lub dwie) erytrolu. Opcjonalnie: możemy dodać również kilka łyżek syropu z agawy (również posiada niski indeks glikemiczny), choć moim zdaniem erytrol jest wystarczający. Masę wlewamy do szklanek i wstawiamy do lodówki, aby się ścięła. Przed podaniem dodajemy ulubione owoce oraz łyżkę jogurtu.

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz