Strona główna DESERYBEZ PIECZENIA SERNIK GOTOWANY – SPRAWDZONY PRZEPIS

SERNIK GOTOWANY – SPRAWDZONY PRZEPIS

przez Joanna
0 Skomentuj
izba mleka sernik gotowany kuchnia joanny

Spośród klasycznych przepisów na serniki znajdziemy ogrom sposobów na te pieczone z owocami, czekoladą oraz karmelem, ale także wersje lżejsze, jakimi są serniki na zimno, idealne do przygotowania na letnie popołudnia. Czy wiecie, że istnieje wersja łącząca te dwa rodzaje? To sernik gotowany!

Do jego podstawowego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika czy też długiego chłodzenia w lodówce, jedynie dobrego, nieprzywierającego garnka oraz palnika.

Podstawą deseru jest dobrej jakości biały ser twarogowy, który możemy uprzednio zmielić, aby w cieście nie pojawiały się grudki. Na foremkę o wymiarach 30 cm x 25 cm potrzebujemy go około półtora kilograma, następnie zaopatrzmy się również w szklankę cukru, 5 jajek, dwa budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru oraz dużą paczkę herbatników. Herbatniki należy wyłożyć na dnie blaszki, gdyż posłużą nam za pierwszą warstwę ciasta. Pamiętajmy tylko o ówczesnym wyłożeniu formy papierem do pieczenia.

W misce umieszczamy jajka, które ubijamy na biały puch z cukrem. Dodajemy partiami biały ser twarogowy oraz budyń i wszystko dokładnie mieszamy. Całą mieszankę musimy następnie przelać do garnka o grubym dnie i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Należy pamiętać o częstym mieszaniu, tak, aby masa nie przywarła – a dzieje się to bardzo łatwo i szybko. Gdy mieszanka zacznie się ścinać i będzie przypominać bardzo gęsty budyń, przelewamy połowę na pierwszą warstwę herbatników i dokładnie wyrównujemy. Przykrywamy kolejną warstwą ciastek, następnie wlewamy pozostałą masą serową i znów wykładamy herbatniki. Ciasto nadaje się do zjedzenia w momencie, kiedy ciasteczka nieco zmiękną. Na ich wierzch możemy wyłożyć owoce z galaretką, oblać je czekoladą lub pokusić się o maksymalną słodką wersję, czyli karmel. Oczywiście możemy modyfikować przepis i wykorzystać w tym celu czekoladowe biszkopty, kruche maślane ciastka czy też inne formy spodu.

Do najbardziej zaawansowanej wersji polecamy upieczenie biszkoptu, który wprost idealnie komponuje się z budyniowym gotowanym sernikiem.

Do jego przygotowania będziemy potrzebować blaszki o wymiarze 30 cm x 25 cm lub okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. W pierwszej kolejności oddzielamy 5 białek od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Nie przestając ubijać, dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wyłączamy mikser i odmierzamy 200 gram mąki, delikatnie przesypując ją do całości powstałej mieszanki. Mieszamy drewnianą lub sylikonową szpatułką i przelewamy do przygotowanej foremki. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu ciasto chłodzimy i przekrawamy na pół. Przed wylaniem serowej masy, biszkopt należy dobrze nasączyć wodą z cytryną – aby ciasto nie było suche. Oczywiście cały proces dobierania dodatków jest taki sam jak w przypadku herbatników- tutaj możemy wykorzystać nasze ulubione smaki i sprawić, by sernik nabrał swojego unikalnego charakteru.

Po więcej przepisów zapraszamy na nasz fanpage na Facebooku „Ja Cię SERniczę”. Zajrzyjcie też na stronę www.alesernik.pl, gdzie odbywa się smakowity konkurs.

Artykuł Sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.

izba mleka sernik gotowany kuchnia joanny
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz