
Czy są tu jacyś fani karmelu? Niewątpliwie, kajmak to jeden z ulubionych cukierniczych składników. Każdy deser z jego dodatkiem smakuje przepysznie słodko i kremowo. Jego gęsta konsystencja i słodycz dopełniają każdy wypiek i nie tylko. Proponujemy szybki sposób na przygotowanie niezwykle słodkiego sernika na zimno z użyciem kajmaku – bez pieczenia! W naszej wersji wykorzystamy kajmak oraz kruche korzenne ciasteczka, jako duet nierozerwalnie idealny.
Składniki na ciasteczkowy spód:
● 450 gramów ciasteczek korzennych
● 100 gramów roztopionego masła
Ciastka kruszymy w blenderze na drobny proszek. Dodajemy roztopione i wystudzone masło i dokładnie zagniatamy. Tortownicę o średnicy około 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia i pokrywamy dno oraz boki przygotowanymi ciastkami. Odstawiamy na bok.
Masa serowa:
● 500 gramów białego sera twarogowego
● 250 mililitrów śmietanki kremówki 30%
● 200 gramów masy krówkowej – kajmak
● 25 gramów żelatyny rozpuszczonej w 70 mililitrach ciepłej wody
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Masę krówkową łączymy z białym serem twarogowym – można zblendować blenderem, aby uzyskać jeszcze bardziej miałką konsystencję ciasta. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy serowej i następnie wlewamy ją do pozostałej części. Sięgamy po ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy z całością. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki na około 4 godziny.
Dodatkowo:
● 100 gramów masy krówkowej
● 1 tabliczka białej czekolady
● śmietanka 30% do rozpuszczenia czekolady
● 100 gramów ciasteczek korzennych
Białą czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką, w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy masę krówkową i delikatnie mieszamy. Możemy odstawić do lekkiego wystudzenia i ścięcia masy. Gdy tylko nasz sernik stężeje, oblewamy go przygotowaną polewą. Na koniec kruszymy pozostałą część ciasteczek i obsypujemy nimi brzegi karmelowego sernika.
Tak przygotowany sernik zachwyci każdego fana słodkości. To idealny przepis na sernik, gdy planujemy przyjąć gości. Nie znamy osoby, która nie zachwyciłaby się tak przygotowanym sernikiem. Koniecznie spróbujcie naszego przepisu na sernik z białym serem twarogowym i kajmakiem.
A jeżeli jesteście prawdziwymi fanami sernika, odwiedźcie naszą stronę internetową www.alesernik.pl, gdzie trwa konkurs dla restauratorów i internautów „Mistrzowski sernik”.
Po więcej sernikowych inspiracji zapraszamy na nasz Fanpage na Facebooku „Ja Cię SERniczę”.
Artykuł sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.