Prosty sernik na zimno dla wszystkich fanów mango i mango lassi. Przygotowany na ciasteczkowym spodzie (jeśli nie macie ciasteczek i lubicie serniki bez spodów to dół śmiało można pominąć) z użyciem pulpy z mango. Pulpę w wersji fast można kupić w puszce lub też przygotować samodzielnie ze świeżych owoców (potrzebny będzie blender). Do dzieła!
SKŁADNIKI NA FORMĘ ok. 23 cm
MASA SEROWA
500 g mielonego sera (np. na sernik z wiaderka)
500 g pulpy z mango
150 g cukru pudru lub ksylitolu (jeśli używamy świeżego mango ok. 200 g)
sok z ½ cytryny
250 ml śmietanki 36%
25-27 g żelatyny
100 ml zimnej wody
CIASTECZKOWY SPÓD
200 g ciastek zbożowych lub biszkoptów (np. takich jak do tiramisu)
Ok. 60 g masła
DODATKOWO
250 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
Sok z ½ cytryny
1 szklanka owoców (np. mango, borówka, jagody itp.)
WYKONANIE
Składniki na ciasteczkowy spód wkładamy do blendera i mieszamy do powstania „mokrego piasku”. Jeśli nie mamy blendera – ciasteczka i masło wkładamy do torebki foliowej i rozgniatamy je wałkiem do ciasta. Tortownicę (lub formę) wykładamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy zmiksowane ciasteczka. Uklepujemy, wyrównujemy i wstawiamy formę do lodówki.
Do dużej miski wkładamy ser, pulpę z mango, cukier, sok z połówki cytryny i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Żelatynę zalewamy zimną woda i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie lekko ją podgrzewamy (nie gotujemy!) i mieszamy, aż cała się rozpuści. Do żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej, mieszamy i następnie całość wlewamy do sera. Porządnie miksujemy. Ubijamy śmietankę i dodajemy ją do masy serowej (mieszamy łopatką tylko do połączenia składników). Wyjmujemy z lodówki formę i na ciasteczkowy spód wlewamy ser.
DODATKI:
Ubijamy śmietankę z cukrem, pod koniec miksowania dodajemy sok z cytryny. Ubitą śmietaną ozdabiamy sernik. Na wierzchu układamy ulubione owoce np. kawałki mango, jagody itp. Owoce można również zanurzyć w masie serowej.
Sernik zrobić najlepiej dzień wcześniej, aby całą noc przestał w lodówce i porządnie się schłodził. Jeśli robimy tego samego dnia – ok. 5 godzin w zupełności wystarczy, aby dobrze się ściął.
1 Skomentuj
Mniam,jak ten sernik bosko wygląda 🙂