Strona główna DESERYSERNIKI SERNIK WIEDEŃSKI

SERNIK WIEDEŃSKI

przez Joanna
0 Skomentuj

Puszysty jak chmurka, aromatyczny, najlepszy!
Po wielu sernikowych eksperymentach w końcu znalazłam ideał. Cała rzecz w ubijaniu, bo składniki są te same, co w wielu innych przepisach. Cierpliwie mieszanie cukru, masła i sera nadaje w tym przypadku idealną puszystość. Wytrzymajcie dzierżąc mikser w dłoni, a spotka Was nagroda. ????

SKŁADNIKI
1 kg zmielonego tłustego sera
250 g masła
10 jajek
300 g drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub drobno starta skórka z 1 pomarańczy
garść rodzynek

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

WYKONANIE
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.
Masło ucieramy przez kilka minut, aż stanie się puszyste. Nadal ubijając dodajemy stopniowo po jednym żółtku i łyżce cukru. Mieszamy i dodajemy po łyżce sera, mąki i ekstrakt pomarańczowy lub skórkę z pomarańczy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, którą ostrożnie mieszamy z powstałą masą oraz rodzynki (łyżką lub łopatką).

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Sernik wlewamy do formy (około 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i po 5 minutach stopniowo otwieramy drzwiczki. Sernik wyjmujemy z piekarnika po około 10 minutach od zakończenia pieczenia. Nawet jeśli w czasie pieczenia bardzo popękał to po ostygnięciu powinien się wyrównać. Po ostudzeniu możemy nasz sernik posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Gotowe!

0 Skomentuj
2

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz