Sernik z jogurtów greckich – pyszny i lekki, do zrobienia w kilka minut. Zamiast tradycyjnego mielonego sera użyjemy jogurtu – dzięki niemu, sernik będzie jeszcze bardziej lekki i puszysty. Możemy upiec go z ulubionymi owocami (wybrałam truskawki) lub z konfiturą. Charakteru i przyjemnego kwaskowatego smaku nadaje sernikowi sok z pomarańczy. Po upieczeniu sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Dzięki temu łatwiej będzie go pokroić.
SKŁADNIKI
800 g jogurtu greckiego
4 jajka
150 g cukru
100 g mąki ziemniaczanej
wanilia
sok z 1/2 pomarańczy
dowolne owoce
WYKONANIE
Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę. Cukier ubijamy z żółtkami, następnie dodajemy wanilię, sok, mąkę oraz jogurty i mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i ostrożnie mieszamy.
Formę do pieczenia (ok.22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę, ozdabiamy owocami i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gotowe!