Strona główna DESERY RWANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE (Z KRUSZONKĄ LUB CUKREM PUDREM)

RWANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE (Z KRUSZONKĄ LUB CUKREM PUDREM)

przez Joanna
0 Skomentuj
SŁODKIE BUŁECZKI DROŻDŻOWE (Z KRUSZONKĄ LUB BEZ) kuchnia joanny

Czy jest coś lepszego – kiedy jest się na cukrowym detoksie – niż patrzenie, jak inni jedzą pyszne cieplutkie słodkie drożdżowe bułeczki z domowymi konfiturami? Okej, okej, naprawdę nie musicie nic mówić 🙂 Po prostu bierzcie się do pieczenia, a zapewniam Was, że oszalejecie od samego zapachu. Bułeczki są z rodzaju tych rwanych (zawsze to prostsze niż zaplatanie chałki), ale właśnie z tego przepisu śmiało zrobicie również wspomnianą chałeczkę. Gdyby ktoś pokusił się o zaplecenie pięknego warkocza to po prostu pieczemy go dłużej niż drożdżówki – ok 30-35 minut.

Żeby nie było zupełnej rozpusty tym razem zrezygnowałam z pysznej maślanej kruszonki i posypałam ciepłe bułeczki cukrem pudrem. Jak jednak wiadomo kruszonka robi całą robotę więc poniżej jest i kruszonkowy przepis. Wybierzcie opcję, którą wolicie i do dzieła!

Bułeczki fantastycznie smakują z domowymi konfiturami albo świeżymi owocami. Albo same ze sobą. Kuszą na wszelkie sposoby i naprawdę trudno im się oprzeć. A sam przepis to jedna z tych magicznych receptur, która za zawsze się udaje. Naprawdę nie ma tu nic, co dałoby się by zepsuć, nawet jeśli piekarz ma do psucia wyjątkowy talent. Mam nadzieję, że Was namówiłam!

SŁODKIE BUŁECZKI DROŻDŻOWE (Z KRUSZONKĄ LUB BEZ) kuchnia joanny

SKŁADNIKI
(blacha o wymiarach ok. 20×30 cm)

500 g mąki pszennej tortowej
30 g świeżych lub 15 g suszonych drożdży
250 ml mleka
70 g cukru
80 g masła
2 żółtka
1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka waniliowej esencji
szczypta soli

Do posmarowania bułeczek: białko wymieszane z 1 łyżką mleka

KRUSZONKA
70 g mąki
50 g cukru pudru
50 g masła (zimnego)

Lub cukier puder do posypania bułeczek (jak u mnie)

PRZEPIS
JEŚLI UŻYWAMY ŚWIEŻYCH DROŻDŻY:

W podgrzanym mleku rozpuszczamy masło oraz cukier, następnie zalewamy drożdże kilkoma łyżkami płynu i mieszamy z 2-3 łyżkami mąki. Odstawiamy na kilkanaście minut, aż drożdże ruszą. Następnie łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami (mąkę przesiewamy) i mieszamy ciasto tak długo, aż przestanie się kleić. Robię to za pomocą miksera planetarnego (mieszam hakiem) i zajmuje to ok. 10 minut.

JEŚLI UŻYWAMY SUCHYCH DROŻDŻY:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami i solą. Następnie rozpuszczamy masło z cukrem w mleku i przestudzoną mieszankę wlewamy do mąki. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy jak wyżej.

Zagniecione ciasto odstawiamy na ok. 30-60 minut aż znacznie (2-3-krotnie) zwiększy swoją objętość. Następnie wyjmujemy je na blat podsypany lekko mąką i formujemy ok. 15 bułeczek (lub tyle ile pomieści nasza blacha). Wkładamy bułeczki do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy np. ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Jeśli lubimy kruszonkę – rozcieramy między palcami wszystkie jej składniki, aż ładnie się połączą i wstawiamy do lodówki.

SŁODKIE BUŁECZKI DROŻDŻOWE (Z KRUSZONKĄ LUB BEZ) kuchnia joanny

Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni (góra/dół). Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem (lub jajkiem z mlekiem) i posypujemy kruszonką ( u mnie tylko cukier puder). Pieczemy 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Jeśli bułeczki zaczną szybko ciemnieć to na ostatnie 5 minut pieczenia możemy skręcić temperaturę na ok. 160 stopni.

Wyjmujemy blachę z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i następnie – razem z papierem – przenosimy bułeczki na kuchenną kratkę do ostudzenia.

Świetnie smakują z domowymi konfiturami lub z cukrem pudrem.

Gotowe!

SŁODKIE BUŁECZKI DROŻDŻOWE (Z KRUSZONKĄ LUB BEZ) kuchnia joanny
SŁODKIE BUŁECZKI DROŻDŻOWE (Z KRUSZONKĄ LUB BEZ) kuchnia joanny
SŁODKIE BUŁECZKI DROŻDŻOWE (Z KRUSZONKĄ LUB BEZ) kuchnia joanny
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz