NAJLEPSZA SZARLOTKA jaką do tej pory upiekłam. Pyszne kruche ciasto z dużą ilością aromatycznych jabłek. Przepis jest bardzo prosty więc jeśli do tej pory zwlekaliście z upieczeniem swojej pierwszej szarlotki – to coś dla Was!
SKŁADNIKI
350 g mąki pszennej tortowej
10 łyżek cukru (5 do ciasta, 5 do jabłek)
200 g masła
1 łyżka śmietany lub jogurtu greckiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
ok. 1,5 kg jabłek (Antonówka, Szara Reneta lub Rubiny)
1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki kardamonu, ¼ łyżeczki mielonych goździków.
DODATKOWO
cukier puder (do posypania)
Forma do pieczenia około 25 x 25 cm
WYKONANIE
Zagniatamy ciasto z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, 5 łyżek cukru, masła i jajka. Możemy użyć robota kuchennego lub zrobić to ręcznie. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki.
Jabłka myjemy, obieramy, drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z 5 łyżkami cukru oraz przyprawami i smażymy, aż się rozpadną. Mus studzimy.
Do formy z papierem do pieczenia wykładamy 2/3 rozwałkowanego ciasta (tak, aby brzegi dochodziły do górnej krawędzi naczynia). Wlewamy mus jabłkowy. Pozostałą część ciasta wałkujemy na okrągły placek i przykrywamy nim jabłka.
Formę władamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 45 minut, Jeśli ciasto będzie się szybko rumienić, przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy dalej.
Po wystudzeniu posypujemy szarlotkę cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego.