Strona główna PRZEPISYDESERY SZARLOTKA W KRUCHYM CIEŚCIE (PRZEPIS PODSTAWOWY)

SZARLOTKA W KRUCHYM CIEŚCIE (PRZEPIS PODSTAWOWY)

przez Joanna
0 Skomentuj
SZARLOTKA W KRUCHYM CIEŚCIE KUCHNIA JOANNY

Przepis na podstawowe kruche ciasto, którego śmiało można użyć do przyrządzenia szarlotki lub innego ciasta z owocami (uwielbiam ze śliwkami) lub kremem. 

Poniższy przepis jest przepisem, który dostałam od swojej Mamy, a moja Mama dostała od mojej Babci, a moja Babcia… Też na pewno od kogoś dostała 🙂 Receptura jest bardzo prosta; ciasto zawsze się udaje i smakuje wybornie. Można z niego zrobić również kruche ciasteczka, a szarlotka niekoniecznie musi być szarlotką: smakuje dobrze z rabarbarem albo brzoskwiniami. Wszystkie szaleństwa dozwolone!
Ważne – kruche ciasto, aby było KRUCHE zagniatamy SZYBKO (można też w robocie), a składniki powinny być zimne (zwłaszcza masło). Podane składniki mnożymy np. x 2, jeśli chcemy zrobić większe ciasto.

SZARLOTKA W KRUCHYM CIEŚCIE KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI na okrągłą formę o szerokości 22 cm (mierzona wewnątrz)
120 g cukru
120 g zimnego masła
270 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka jogurtu lub śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do posmarowania: rozmącone jajko

NADZIENIE
Np. 0,5 -0,7 l (po usmażeniu) jabłek obranych i przesmażonych z cukrem (3-4 łyżki) i przyprawami (cynamon, kardamon, goździki). Na taką porcje potrzebujemy ok. 5-7 jabłek, najlepiej kwaśnych (szara reneta lub antonówka byłyby idealne, w przypadku jabłek słodkich ratujmy się sokiem z cytryny). Uduszone jabłka nie mogą być bardzo rzadkie. Gdyby były jednak „pływające” (z oddzielającym się sokiem) dodajemy np. łyżkę bułki tartej (tylko takiej, która nie jest bardzo słona).

KUCHNIA JOANNY SZARLOTKA W KRUCHYM CIEŚCIE

PRZEPIS 
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chowamy na minimum 30 minut do lodówki. Jeśli będzie za rzadkie – dodajemy mąki, jeśli będzie za gęste i będzie się bardzo rozsypywać – dodajemy łyżeczkę śmietany (lub masła).

Wyjmujemy ciasto z lodówki i odkrawamy około 1/3 – będzie to góra naszej szarlotki (widoczna na zdjęciu), pozostałą część wałkujemy i wykładamy nim formę posmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, nakrywamy folią aluminiową, obciążamy porcelanowymi kulkami do pieczenia (lub suchą fasolą) i wkładamy na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Dzięki temu zabiegowi nasza szarlotka będzie miała upieczone dno – gdybyśmy od razu wylali jabłka na surowe ciasto mogłoby się zdarzyć, że ciasto byłoby na środku niedopieczone.

Wyjmujemy formę z piekarnika, odstawiamy na kilka minut i wlewamy jabłka. Pozostałą część ciasta wałkujemy cienko, tniemy na paski około 1,5 cm szerokości i wylepiamy nimi wierzch formy np w kratkę. Następnie smarujemy paski rozmąconym jajkiem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni (ostatnie 5-10 minut tylko spód). Gdyby w czasie pieczenia ciasto zaczęło się mocno rumienić nakrywamy je folią!

Studzimy w formie i podajemy z lodami waniliowymi. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła 🙂

SZARLOTKA W KRUCHYM CIEŚCIE KUCHNIA JOANNY
SZARLOTKA W KRUCHYM CIEŚCIE KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz