Strona główna DESERY SZARLOTKA: JABŁKA I ŚLIWKI

SZARLOTKA: JABŁKA I ŚLIWKI

przez Joanna
0 Skomentuj

Szarlotka. Przepis z dodatkiem śliwek, choć tak sobie myślę, że upieczenie jej z samymi śliwkami byłoby równie dobrym pomysłem. Spróbuję następnym razem. Tymczasem – miksujemy. Do dzieła!

CIASTO
300 g mąki pszennej tortowej
150 g masła
3 żółtko
100 g cukru
80 g jogurtu greckiego
½ łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE
700 g jabłek (np. antonówka)
300 g śliwek
80 g cukru
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

PRZEPIS 
Z podanych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Chowamy do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, ze śliwek wyjmujemy pestki i kroimy na połówki. Owoce smażymy na patelni z dodatkiem cukru i przypraw. Kiedy owocne zmiękną i zaczną się rozpadać zdejmujemy je z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

Formę do pieczenia (długość około 26 cm) smarujemy masłem i wylepiamy połową ciasta (staramy się je rozwałkować jak najcieniej). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut.
Wyjmujemy formę z piekarnik i na podpieczony spód wykładamy ostudzone owoce. Pozostałą część ciasta ścieramy na owoce na tarce o dużych oczkach lub kruszymy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 i pieczemy około 40 minut. Jeśli wierzch ciasta zacznie się za szybko przypiekać nakrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej.

Studzimy w formie i kroimy dopiero wtedy, kiedy dobrze ostygnie. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz