Strona główna DESERYBEZ PIECZENIA UPIORNIE PYSZNY MUS CZEKOLADOWY Z GRUSZKĄ I ORZECHAMI

UPIORNIE PYSZNY MUS CZEKOLADOWY Z GRUSZKĄ I ORZECHAMI

przez Joanna
0 Skomentuj
UPIORNIE PYSZNY MUS CZEKOLADOWY Z GRUSZKĄ I ORZECHAMI

Mus czekoladowy z gruszką i orzechami – jeden z moich ulubionych jesiennych deserów – stał się właśnie kolejnym bohaterem naszego halloweenowego imprezowego stołu, jaki robimy dla Was razem z Weck Polska. Pokazaliśmy już pyszne pomarańczowe serniczki na zimno (klik!) oraz dyniową zapiekankę z makaronem (klik!), pora więc na następny deser. A to nie ostatnie nasze słowo ?

Uwielbiam ten przepis: mus przyrządza się bez dodatku jajek więc trwa to dosłownie chwilę. Nieco dłuższa jest potrzebna na chłodzenie słoiczków w lodówce, ale smak wynagrodzi oczekiwanie. Do czekolady wrzuciliśmy sporą garść orzechów włoskich oraz dojrzałe gruszki (przepadam za starą odmianą zwaną Generałem, spróbujcie!). Deser dobrze wypada również z innymi dodatkami: mandarynkami (całe cząstki, bez krojenia), śliwkami, bananami albo malinami. Eksperymentujcie i wybierzcie swój ulubiony zestaw.

Dzisiaj na stół trafiły jedne z moich ulubionych słoików Weck: linia Sturz (klik!) – małe zgrabne maluchy, w sam raz do deserów. Wszystkie słoiki mają zapinki i pokrywki, więc śmiało nadają się do imprezowego transportu (na miejscu zdejmujemy pokrywkę i wrzucamy dekoracje). Pokrywki występują również w formie bez zapinek – nie szklane, tylko plastikowe tzw. keep fresh, co sporo ułatwia jeśli chodzi o zamykanie słoików „na chwilę” albo takich już rozpakowanych po pasteryzowaniu (np. dżemy).

Wybierzcie ulubione dodatki do czekolady. No i zaszalejcie halloweenowo! Przyda się wszystko: żelkowe robale, cukrowe posypki, straszne ozdoby oraz oczywiście towarzystwo do wspólnego dekorowania. Wesołej zabawy!

Przepis powstał we współpracy z firmą TGhome – dystrybutorem słoików Weck (link do sklepu)

SKŁADNIKI
Na 4 słoiki Weck, model Sturz Form (290 ml)
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka mleka (może być roślinne)
120 g serka mascarpone
1 łyżka cukru
1 gruszka (ok. 250 g po obraniu)
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
po ½ łyżeczki cynamonu i mielonego kardamonu, duża szczypta chili

DODATKI
4 ciastka na „nagrobki” np. pierniki, oreo
odrobina lukru do napisów (łyżka cukru pudru + ½ łyżeczki mleka) lub pisak lukrowy
cukierki robale (z galaretki)
6-8 ciemnych ciastek (kakaowe herbatniki, oreo do zrobienia „ziemi” )

PRZEPIS
W podgrzanym mleku rozpuścić czekoladę, cukier i serek mascarpone. Dodać przyprawy i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Lekko przestudzić, dorzucić posiekane orzechy oraz pokrojoną w grubą kostkę gruszkę.

Masę przelać do słoików i schłodzić w lodówce (kilka godzin, najlepiej deser zrobić dzień wcześniej).

Ciastka do zrobienia „ziemi” zblendować (lub pokruszyć) do uzyskania konsystencji piasku. Wsypać po równo na wierzch każdego deseru. Ciastka na „nagrobki” przyciąć do pożądanego kształtu i nanieść stosowny napis pędzelkiem zanurzonym w lukrze (lub pisakiem lukrowym). Umieścić w każdym słoiku. Dołożyć kilka żelkowych robali lub inne stosowne ozdoby. I gotowe!

UPIORNIE PYSZNY MUS CZEKOLADOWY Z GRUSZKĄ I ORZECHAMI
UPIORNIE PYSZNY MUS CZEKOLADOWY Z GRUSZKĄ I ORZECHAMI
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz