Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE PREMIERA KSIĄŻKI „DYNIA OD KUCHNI” I NAJLEPSZE DYNIOWE RISOTTO

PREMIERA KSIĄŻKI „DYNIA OD KUCHNI” I NAJLEPSZE DYNIOWE RISOTTO

przez Joanna
0 Skomentuj
KSIĄŻKA „DYNIA OD KUCHNI” I NAJLEPSZE DYNIOWE RISOTTO

W końcu książka o dyniach! Jeszcze ciepła, bo niespełna miesiąc temu pojawiła się w księgarniach. „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień” to zbiór bardzo prostych dań – od smakowitych śniadań, przez obiady, kolacje i desery. Celowo podkreślam prostotę przepisów, bo nie namęczycie się przy ich robieniu, a podstawową inwestycją będzie zakup dyni. I to jest właśnie bardzo fajne w tej książce: dynia pozostaje dynią w otoczeniu smacznych dodatków.

Na wstępie znajdziecie krótki dyniowy przewodnik oraz pierwszą pomoc przy robieniu dyniowego puree. Następnie śniadaniowy zestaw wypieków (bułeczki!), omlety, owsianki, puddingi i smakowite granole. Wszystko z królową dynią w roli głównej oczywiście. Są też moje ulubione dyniowe gofry (uwielbiam!) i naleśniki! Śniadania jak się patrzy. Do popicia – pupmkin spice godne najlepszej sieciowej kawiarni albo słynne złote mleko, które rozgrzeje największego zmarzlucha.

Obiady to dynia pieczona, gotowana i miksowana. Pełen przekrój tekstur, temperatur i konsystencji. W zupach, sałatkach, pulpecikach i gulaszach. Im bliżej wieczora, tym robi się ciekawiej. Jest i aromatyczny dhal i dyniowy mac’n’cheese (drugi na mojej liście potraw do przyrządzenia z tej książki!). Pieczona polenta i warzywne curry z łososiem. Z pozoru przepisy bardzo podstawowe, ale na ogół robione z innymi dodatkami, niż dynia. Tak więc jeśli będzie się Wam wydawać, że już gdzieś to wszystko widzieliście, to całkiem słusznie. Ale pewnie zamiast dyni na talerzu leżał kalafior albo ryba. Albo cokolwiek innego. Dynia, pomimo, że bardzo smaczna, często jest pomijana w naszych kuchniach. Pora to zmienić!

Przeglądając książkę i szukając przepisu, który mogłabym dla Was zrobić, znalazłam właściwie tylko jedną wadę. Przyprawy. Część receptur nie przewiduje właściwie dodatku żadnych przypraw (nie znajdziecie nawet sławetnego zestawu pt. „sól i pieprz do smaku”). Na liście składników widnieją np. parmezan (który teoretycznie jest słony) albo bulion (który powinien być lekko słony), ale dla mnie, przyzwyczajonej do ogromnej ilości przypraw i dodatków, to stanowczo za mało. I nie chodzi tylko o sól. Czy jest to wada? Chyba nie, bo przepisy zawsze stanowią punkt wyjścia. Zgadzam się zresztą ze stwierdzeniem, że dobra kuchnia to taka doprawiona indywidualnie pod nasz smak, a ogólne ilości i gramatury i tak każdy stosuje po swojemu.

Na pierwszy (kuchenny) ogień poszedł przepis na risotto. Bardzo proste, bardzo dyniowe i … znikające w kilka minut 🙂 Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie skorygowała nieco tego przepisu. Dorzuciłam przyprawy (to tak odnośnie tego, co napisałam wyżej), zmieniłam lekko gramatury. Wyszło pysznie. Bardzo!

Na tyle smacznie, że dopisuję książkę na listę tegorocznych mikołajkowych polecajek. Jeśli szukacie prezentu dla początkującego kucharza lub kuchmistrzyni – nie zastanawiajcie się zbyt długo. Zwłaszcza, że sezon na dynię dopiero nabrał rozpędu i to pyszne warzywo będzie towarzyszyć nam jeszcze przez wiele chłodnych miesięcy.

„Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień”
Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo Buchmann
Premiera: październik 2022

KSIĄŻKA „DYNIA OD KUCHNI” I NAJLEPSZE DYNIOWE RISOTTO

Przepis na DYNIOWE RISOTTO Z PARMEZANEM

SKŁADNIKI
ok. 600-700 g dyni zważonej przed obraniem (bez miąższu i pestek, ale ze skórką) np. hokkaido
120 g ryżu do risotto (Arborio, Vialone Nano itp.)
1 (mała) cebula
1 ząbek czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
1 – 1,2 l bulionu
100 g masła
60 g tartego parmezanu (lub sera grana padano itp.)
1 (płaska) łyżeczka suszonej szałwii
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Sól i pieprz do smaku

KSIĄŻKA „DYNIA OD KUCHNI” I NAJLEPSZE DYNIOWE RISOTTO

PRZEPIS
Dynię obrać i pokroić w grubą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać.
Na patelni z grubym dnem rozgrzać masło. Podsmażyć cebulę, aż zmięknie. Dodać czosnek i dynię, wymieszać i smażyć 3-4 minuty. Wsypać ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty. Wlać wino i odparować. Dodać szałwię, gałkę muszkatołową i odrobinę pieprzu.

Wlewać po jednej chochelce bulionu, mieszać i gotować, aż płyn się wchłonie. Dolewać tak do momentu, aż ryż zmięknie, ale nie będzie się rozpadać i zachowa kształt. Zajmie to około 20-25 minut. W międzyczasie spróbować i doprawić solą do smaku.

Na koniec wmieszać do ryżu straty parmezan. Można również dodać dużą łyżkę masła.

Gotowe!

KSIĄŻKA „DYNIA OD KUCHNI” I NAJLEPSZE DYNIOWE RISOTTO
KSIĄŻKA „DYNIA OD KUCHNI” I NAJLEPSZE DYNIOWE RISOTTO
KSIĄŻKA „DYNIA OD KUCHNI” I NAJLEPSZE DYNIOWE RISOTTO
KSIĄŻKA „DYNIA OD KUCHNI” I NAJLEPSZE DYNIOWE RISOTTO
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz