Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE BAKŁAŻANY FASZEROWANE KASZĄ BULGUR I POMIDORAMI

BAKŁAŻANY FASZEROWANE KASZĄ BULGUR I POMIDORAMI

przez Joanna
0 Skomentuj
BAKŁAŻANY FASZEROWANE KASZĄ BULGUR I POMIDORAMI KUCHNIA JOANNY

Z czym najlepiej smakuje bakłażan?

Bakłażany faszerowane kaszą bulgur to jedno z tych dań, które nie dość, że są proste w przygotowaniu to jeszcze pięknie prezentują się na talerzu. Farsz do bakłażana można przyrządzić z mnóstwa łatwo dostępnych składników. Kasze, ryż i strączki. Dzisiejszy bulgur, kus kus albo soczewica. Mięso mielone (drób, wołowina) lub ryby. Połączenie tuńczyka (z puszki) z kaszami jest świetne! Do tego warzywa: dla mnie prawie zawsze pomidory, które pięknie łączą składniki sosu i pozwalają dogotować się kaszom. Marchew, cukinia, oliwki i oczywiście miąższ z bakłażana (musimy go częściowo wybrać, aby zrobić miejsce na farsz).

Bulgur: zupy, sałatki i pilaw

Kaszę bulgur na pewno kojarzycie z różnego rodzaju sałatek albo z bliskowschodnim pilawem. Występuje w trzech odmianach: drobnoziarnistej (dobrze pasuje do sałatek i zup), średnio (farsze, sałatki) – i gruboziarnistej (pilaw). Dzisiaj wybrałam brązową odmianę, która powstaje z czerwonej pszenicy (inaczej pszenicy ozimej). To zdrowa odmiana kaszy. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, potas i dużo błonnika. Jeśli jednak macie problemy z żołądkiem (refluks, wrzody) lepiej ostrożnie podejść do tematu, zanim na stałe wpiszecie ten produkt do swojego menu.
Bulgur ma niski indeks glikemiczny (ważne dla osób chorujących na cukrzycę), ale uwaga, jeśli borykamy się z nietolerancją glutenu – bulgur to pszenica.

Szczypta orientu w polskiej kuchni

Kuchnie bliskiego wschodu na pewno spojrzałyby łaskawym okiem na mój dzisiejszy obiad. Nigdzie nie ma tylu fantastycznych przepisów na bakłażana, co właśnie w tamtych regionach. Jeśli lubicie orientalne smaki i zapachy i nie obcy jest Wam aromat kuminu i smak kolendry – to coś w sam raz dla Was! Rozpływające się w ustach lekko pikantne bakłażany wypełnione kaszą bulgur, pomidorami i mnóstwem przypraw… Do dzieła!

BAKŁAŻANY FASZEROWANE KASZĄ BULGUR I POMIDORAMI_KUCHNIA JOANNY

Przepis – Bakłażany faszerowane kaszą bulgur i pomidorami

SKŁADNIKI
2 bakłażany (długość ok. 20-22 cm, dosyć pękate)
150 g suchej kaszy bulgur (wybrałam brązową)
1 cebula (średnia)
2 ząbki czosnku
2 gałązki selera naciowego
1 puszka siekanych pomidorów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
oliwa (kilka łyżek)

Przyprawy: 1 łyżeczka mielonego kuminu, po ½ łyżeczki mielonej kolendry, cynamonu, papryki, chili, sól i pieprz do smaku

Do podania (do wyboru): świeże zioła (zielona pietruszka, kolendra), orzechy laskowe, pomidorki koktajlowe, jogurt

PRZYGOTOWANIE
Kaszę bulgur ugotować wg przepisu z opakowania, odstawić (na ogół 1 porcja kaszy na 1,5 porcji osolonej wody, ok. 15 minut).

Bakłażany umyć, wysuszyć i przekroić wzdłuż na pół. Ostrym nożem naciąć w miąższu kratkę (głębokość ok.1 – 1,5 cm, zostawiać ok 0,5 cm od brzegu). Każdą połówkę natrzeć łyżką oliwy, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posypać dużą szczyptą kuminu, kolendry, mielonej papryki i solą. Bakłażany ułożyć w formie do pieczenia (rozciętą częścią do góry, najlepiej na papierze do pieczenia) i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podpieczone bakłażany lekko ostudzić i ostrożnie wyjąć pocięty miąższ (np. za pomocą łyżki starając się nie rozerwać spodu i boków warzywa). Miąższ odłożyć.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę razem z pokrojonym drobno selerem. Kiedy cebula zmięknie dodać miąższ wyjęty z bakłażanów, ugotowaną kaszę, wymieszać i chwilę smażyć. Wlać siekane pomidory, wsypać zieleninę i dusić kilka minut. Doprawić do smaku kuminem (1 płaska łyżeczka), cynamonem, mieloną kolendrą i chili (po ½ łyżeczki). Posolić i dodać pieprzu, spróbować i ewentualnie doprawić po swojemu.

Gorący farsz nakładać łyżką w wydrążone połówki bakłażana (dużo, z górką). Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni (góra/dół).

Bakłażany podawać gorące ze świeżymi ziołami (pietruszka, kolendra itp.) i np. z posiekanymi orzechami laskowymi i pomidorkami koktajlowymi.

BAKŁAŻANY FASZEROWANE KASZĄ BULGUR I POMIDORAMI
BAKŁAŻANY FASZEROWANE KASZĄ BULGUR I POMIDORAMI KUCHNIA JOANNY
BAKŁAŻANY FASZEROWANE KASZĄ BULGUR I POMIDORAMI_KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz