Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE BEZ DODATKU SOLI I CUKRU: PIECZONE KOTLETY DROBIOWE Z KASZĄ JAGLANĄ

BEZ DODATKU SOLI I CUKRU: PIECZONE KOTLETY DROBIOWE Z KASZĄ JAGLANĄ

przez Joanna
1 Skomentuj
BEZ DODATKU SOLI I CUKRU: PIECZONE KOTLETY DROBIOWE Z KASZĄ JAGLANĄ KUCHNIA JOANNY
Pieczone kotlety drobiowe z kaszą jaglaną

Sól to chyba najpopularniejsza przyprawa i naturalny konserwant, jakiego używamy. Do domów trafiła już w starożytności, w średniowieczu nazywana była białym złotem (była cennym środkiem płatniczym), ale już na początku XX w trafiła na listę mocno podejrzanych substancji. Amerykańscy naukowcy (wspomina się też o towarzystwach ubezpieczeniowych) odkryli związek pomiędzy jedzeniem soli, a wysokością ciśnienia tętniczego. Tak, to było mniej więcej w tym samym czasie, w którym Ameryka oszalała na punkcie przesolonych fastfoodów i pierwszych McDonaldsów.

Z drugiej strony wiemy już, że niedobór soli także może wywołać problemy ze zdrowiem. Prawda (czy też odpowiednia dawka) leży gdzieś po środku, tyle tylko, że dosyć trudno jej upilnować. Solniczka i jej zawartość to jedno, a konserwanty (np. w wędlinie), przesolone dania, gotowe przekąski i tak dalej – cała słona lawina, której każdego dnia musimy stawić czoła – to drugie. Osobiście wychodzę z założenia, że lepiej czegoś nie dosolić, niż na odwrót. Wiem, zaraz zaczniecie kręcić nosem, bo jednak niesłone jedzenie jest takie sobie… I tu na ratunek przychodzą zioła! Odpowiednio skonfigurowana mieszanka ziół potrafi smakiem zastąpić sól. Dzięki tymiankowi czy lubczykowi skutecznie zredukujemy jej zużycie w domowych potrawach i uwierzcie mi – różnica w smaku będzie na plus! Świeże zioła trzymam na kuchennym parapecie, używam też gotowych mieszanek. A jeśli oprócz soli nie zawierają też dodatku cukru i konserwantów – są idealne! Oto sześć gotowych naturalnych mieszanek, z których warto skorzystać mieszając w garnkach:

BEZ DODATKU SOLI I CUKRU: PIECZONE KOTLETY DROBIOWE Z KASZĄ JAGLANĄ KUCHNIA JOANNY
Przyprawy KNORR bez dodatku soli i cukru
  1. Przyprawa do mięsa mielonego – w składzie m.in. cebula, czosnek, liść laurowy i rozmaryn 
  2. Przyprawa do złotego kurczaka – m.in. papryka, kurkuma, imbir, cynamon, sok z cytryny 
  3. Przyprawa do ziołowego kurczaka – m.in. rozmaryn, bazylia, oregano, majeranek, kminek 
  4. Przyprawa do ryb – m.in. cebula, tymianek, pomidory, czosnek 
  5. Przyprawa do mięs – m.in. papryka, pieprz czarny, cebula, pomidory 
  6. Przyprawa do gyrosa – m.in. cebula, imbir, kmin rzymski, papryka, pieprz, kardamon

Na początek do garnka trafił drób w towarzystwie kaszy jaglanej i Przyprawy do mięsa mielonego Bez dodatku soli Knorr. Zobaczcie, co z tego wyszło! Tak, coś bardzo bardzo pysznego, fit i w ogóle 🙂

BEZ DODATKU SOLI I CUKRU: PIECZONE KOTLETY DROBIOWE Z KASZĄ JAGLANĄ KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI NA 5-6 SZTUK
500 g piersi drobiowych (mielonych)
150 g ugotowanej kaszy jaglanej
½ cebuli
1 jajko
½ opakowania Przyprawy do mięsa mielonego Bez dodatku soli i cukru KNORR
Oliwa do smażenia
*sól (wedle uznania)W

WYKONANIE
½ szklanki kaszy jaglanej płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy 1 szklanką wody, lekko solimy i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż kasza wciągnie całą wodę.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, aż będzie lekko złota. Mięso mielimy w maszynce lub bardzo drobno siekamy. Przekładamy do miski i dodajemy 150 g ugotowanej kaszy jaglanej, 1 jajko, podsmażoną cebulę i przyprawę KNORR (1/2 opakowania lub więcej). Solimy wg uznania (przyprawa jest na tyle aromatyczna, że sól można pominąć, zwłaszcza, że soliliśmy już kaszę jaglaną).
Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 15 minut na termoobiegu. Po kwadransie wyjmujemy blachę, przewracamy kotlety na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut. Gotowe!

Podajemy ze SŁODKO-KWAŚNĄ MIZERIĄ

SKŁADNIKI
1-2 świeże ogórki
DRESSING
170 g jogurtu 0% (lub innego)
½ cytryny
3-4 łyżki syropu z agawy lub 1 łyżka erytrolu / ksylitolu
Sól i pieprz do smaku

Ogórki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i kroimy w cienkie talarki. Składniki sosu mieszamy i zalewamy nim mizerię kilkanaście minut przed podaniem.

BEZ DODATKU SOLI I CUKRU: PIECZONE KOTLETY DROBIOWE Z KASZĄ JAGLANĄ KUCHNIA JOANNY
kuchnia joanny knorr
Przyprawy KNORR bez dodatku soli i cukru

1 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

1 Skomentuj

kasia Grudzień 7, 2019 - 3:59 pm

warto spróbować bo wyglądają całkiem apetycznie 🙂 może jutro na obiadek wjadą bo składniki mam a pomysłu jeszcze nie więc czemu nie 😉

Reply

Zostaw komentarz