Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE BITKI Z SZYNKI WIEPRZOWEJ W SOSIE WŁASNYM

BITKI Z SZYNKI WIEPRZOWEJ W SOSIE WŁASNYM

przez Joanna
2 komentarze
BITKI Z SZYNKI WIEPRZOWEJ W SOSIE WŁASNYM kuchnia joanny

Prosty przepis na kruche mięso w sosie własnym. Mięso dusi się ok. 1,5 godziny ale warto zaczekać (zwłaszcza, że nie trzeba zaglądać do garnka). Bitki z szynki wieprzowej będą bardziej chude i kruche niże te, które przyrządzimy np. z karkówki. Wybierzcie ładny kawałek szynki – może być popularna „kulka” (bez problemu do dostania w każdym sklepie). Do duszenia nie dodajemy żadnych polepszaczy smaku, kostek czy innych wynalazków – pyszny pieczeniowy sos powstanie na bazie soków z mięsa i to naprawdę wystarczy. Podajemy z ziemniakami, kaszą albo kluskami śląskimi. Dobrze smakują w towarzystwie marynat, kiszonek albo tradycyjnych surówek (np. z kapusty). To co? Głodni? Do dzieła!

Przyda się duży garnek albo duża i głęboka patelnia z pokrywką.

BITKI Z SZYNKI WIEPRZOWEJ W SOSIE WŁASNYM kuchnia joanny

SKŁADNIKI (można zrobić z ½ porcji)
ok. 1 kg szynki wieprzowej (może być tzw. kulka)
1 marchewka
2 cebule
2-3 łyżki mąki
1 łyżeczka majeranku
5-6 szt ziela angielskiego
4-5 liści laurowych
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia (rzepakowy

BITKI Z SZYNKI WIEPRZOWEJ W SOSIE WŁASNYM kuchnia joanny

PRZEPIS
Szynkę kroimy w grubsze ok. 1,5 cm plastry (u mnie z 1 kg wyszło siedem). Następnie każdy plaster rozbijamy lekko tłuczkiem z obu stron (uważamy, aby nie przerwać mięsa ani nie zrobić z niego miazgi – chodzi wyłącznie o lekkie rozbicie). Posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy dokładnie w mące i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiany kolor (ok. 2 minut na stronę). Usmażone mięso przekładamy do dużego garnka.

Cebulę obieramy i siekamy w piórka lub grubą kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i wraz z cebulą podsmażamy na oleju, na którym smażyło się mięso. Kiedy cebula zmięknie przekładamy ją do garnka z szynką. Na patelnię wlewamy szklankę wody, mieszamy i całą zawartość przelewamy do garnka z mięsem (tak, właśnie zrobiliście deglasowanie). Następnie dolewamy wrzącej wody tyle, aby zakryła minimalnie zakryła mięso. Wkładamy majeranek, liście laurowe oraz ziele angielskie, przykrywamy garnek, ustawiamy mały ogień i dusimy mięso około 1,15 godz. do 1,5 godz. Mięso musi być bardzo miękkie i kruche, rozpadać się pod naciskiem widelca.

Kiedy stwierdzimy, że mięso jest już uduszone próbujemy sos i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie wlewamy do szklanki kilka łyżek zimnej wody, dodajemy płaską łyżkę mąki i dokładnie rozrabiamy, aby nie było grudek. Wlewamy zawartość szklanki do mięsa, staramy się przemieszać sos tak, aby nie uszkodzić bitek i gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Gotowe!

BITKI Z SZYNKI WIEPRZOWEJ W SOSIE WŁASNYM kuchnia joanny
BITKI Z SZYNKI WIEPRZOWEJ W SOSIE WŁASNYM kuchnia joanny
2 komentarze
8

Możesz również chcieć zobaczyć...

2 komentarze

Maga Czerwiec 10, 2022 - 11:02 am

Pycha! Moje chłopaki zachwycone, że wreszcie porządne mięcho na stół wjechało;) dziękuję za przepis!

Reply
Joanna Czerwiec 16, 2022 - 5:57 am

Cieszę się, że przepis przydał wszystkim do gustu 😉

Reply

Zostaw komentarz