Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE CUKINIE FASZEROWANE BATATEM, WĘDZONYM TOFU I KURKAMI

CUKINIE FASZEROWANE BATATEM, WĘDZONYM TOFU I KURKAMI

przez Joanna
0 Skomentuj

W połowie lata swój sezon rozpoczyna moja ulubiona cukinia. Zupy, kremy, ciasta (zwłaszcza czekoladowe!), zapiekanki i makaron (koniecznie kupcie spiralizer) – to bardzo wdzięczne warzywo; można z niego przyrządzić prawie wszystko. Dzisiaj na stole cukinie faszerowane – w połączeniu z batatem i kurkami powstało danie, które skradnie nie jedno głodne serce.

SKŁADNIKI
2 średnie cukinie (wybieramy w miarę proste egzemplarze)
1 upieczony batat
1 opakowanie wędzonego tofu
100 g kurek
1 cebula + szczypior lub dymka
1 ząbek czosnku
½ czerwonej papryki
3 łyżki sosu pomidorowego
Przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, wędzona papryka, oregano, tymianek, gałka muszkatołowa
Oliwa do smażenia

PRZEPIS 
Batata zawijamy w folię i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Jeśli jest duży kroimy na dwie części. Bataty, tak samo jak buraki, piekę w większej ilości i trzymam na zapas w lodówce.
Cukinie kroimy wzdłuż na dwie części i łyżeczką ostrożnie wyjmujemy pestki.
Kurki czyścimy lub myjemy i suszymy.

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie wraz z przyprawami. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, kurki oraz tofu, smażymy, aż papryka i cebula zmiękną. Na koniec dodajemy sos pomidorowy.
Batat obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem i wkładamy do miski. Dodajemy przesmażone produkty z patelni oraz posiekaną dymkę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Przekrojone cukinie układamy na blasze z papierem, solimy i wypełniamy farszem.
Nagrzewamy piekarnik na 170 stopni. Pieczemy około 30 – 40 minut tzn. do momentu, w którym cukinie zmiękną (sprawdzam ostrym nożem lub wykałaczką koniec cukinii).
Opcjonalnie: 10 minut przed końcem pieczenia można posypać startym serem.
Gotowe. Smacznego.

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz