Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE CUKINIE FASZEROWANE KOMOSĄ RYŻOWĄ, PIECZARKAMI I ZIELONYMI OLIWKAMI.

CUKINIE FASZEROWANE KOMOSĄ RYŻOWĄ, PIECZARKAMI I ZIELONYMI OLIWKAMI.

przez Joanna
0 Skomentuj

Komosa ryżowa… Jakieś 5 tysięcy lat temu Inkowie wpadli na to, że jadalna, a poza tym smaczna. Niniejszym potwierdzam. Poza tym wapń (2 x więcej niż mleko!), przeciwutleniacze, niski indeks glikemiczny i tak dalej. Sama radość, na talerzu oczywiście 😀 Nafaszerujcie nią cukinię, paprykę, pieczarki albo pomidory. Pasuje do wszystkiego.

SKŁADNIKI
1 szklanka komosy ryżowej + 2 szklanki wody
2 średnie cukinie
5 pieczarek
1 pomidor (średni)
80 g zielonych oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
Ulubione zioła: wybrałam szałwię i tymianek
Sól, pieprz, czerwona ostra papryka – do smaku
50 g mozzarelli, cheddara lub innego sera

WYKONANIE
Komosę dokładnie płuczemy i gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody (tak, jak w przypadku ryżu czy kaszy 1 szklanka produktu gotuje się w 2 szklankach wody). Potrwa to około 15 minut.
Cukinie przekrawamy na połowę i łyżeczką wydrążamy pestki. Solimy je i układamy w formie do zapiekania posmarowanej oliwą.
Cebulę i czosnek podsmażamy, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, pomidory oraz oliwki i kilka minut wszystko dusimy. Doprawiamy do smaku ziołami, solą, pieprzem i papryką. Mieszamy razem z ugotowaną kaszą i nakładamy do wydrążonych cukinii.
Cukinie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut * Około 5 -10 minut przed końcem pieczenia cukinie posypujemy startym serem.

*pieczenie może potrwać od około 20 do 40 minut zależnie od cukinii. Upieczone cukinie są miękkie, więc jeśli nakłujemy jej czubek nożem i nie będzie stawiać większego oporu – jest upieczona. Średni czas pieczenia u mnie to 30 minut i te wczorajsze były lekko aldente.

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz