Cukiniowe gofry to prosty i bardzo smaczny przepis na wykorzystanie warzyw w kuchni. Czy też wręcz ich przemycenie, co np. w przypadku dzieci może się okazać bardzo przydatne. Jest to też świetny sposób na niemarnowanie ugotowanej włoszczyzny, którą po odłowieniu z zupy możemy przerobić właśnie na gofry. Do ciasta nadają się i świeże (surowe) warzywa i te ugotowane lub upieczone.
Warzywne gofry lubią dodatki. Świeże zioła, które można wmieszać ciasto i przyprawy. Do podania wybrałam dzisiaj pieczarki, które bardzo pasują mi do cukinii i jogurt naturalny. Równie dobrze sprawdzi się ser, pikantny sos albo gęsta salsa z pomidorów i pikantnych papryczek. Dzieciaki lubią takie gofry z keczupem. Podobno w smaku przypominają pizzę (nawet jeśli w składzie nie ma nic z pizzy 🙂 ).
Zależnie od posiadanego modelu gofrownicy pieczenie zajmie od 5 do 10 minut. Na czas ma również wpływ to, czy przygotowujemy ciasto z dodatkiem surowych czy ugotowanych warzyw. Te surowe wymagają więcej czasu. Choć oczywiście to też zależy od tego, jak mocno chcemy nasze gofry dopiec. No i poza tym gofry są fajniejsze niż warzywne placki smażone na patelni w głębokim tłuszczu. Mają mniej kalorii i sam przepis, przynajmniej dla mnie, jest prostszy. Odpada przewracanie rozpadających się placków na patelni. Do ciasta zawsze dodaję łyżkę oleju, co sprawia, że samą gofrownicę natłuszczam jedynie symbolicznie i to przy pierwszej partii gofrów. Kolejne nie powinny przywierać.
Pamiętajcie, że mąkę pszenną można zastąpić bezglutenową, a mleko krowie – roślinnym. Najważniejsza jest bowiem konsystencja ciasta. Jeśli przypomina gęstą śmietanę i wolno spływa z łyżki – gofry powinny udać się wyśmienicie. Eksperymentujcie i z czasem pieczenia i z dodatkami.
Do dzieła!
SKŁADNIKI NA GOFRY
450 g cukinii (najlepiej młodej, bez dużych pestek)
200 g mąki + ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
130 g mleka
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
PRZYPRAWY: 1 płaska łyżeczka soli, po 1/3 łyżeczki pieprzu i gałki muszkatołowej
DODATKOWO
500 g pieczarek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
1 opakowanie jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
PRZEPIS
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 15 minut.
W tym czasie:
Pieczarki wyczyścić (nie trzeba ich obierać) i pokroić w grubsze plasterki (większe grzyby przekroić na połowę i dopiero siekać). Smażyć na rozgrzanym maśle tak długo, aż ładnie się zarumienią i odparuje cały płyn. Doprawić do smaku solą i pieprzem, na końcu dorzucić posiekaną pietruszkę i wymieszać. Odstawić.
Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku ściskając cukinię w dłoniach lub dociskając do sita.
W misce wymieszać jajko z mlekiem i olejem, dodać mąkę i przyprawy. Na końcu dołożyć cukinię i pietruszkę, ponownie przemieszać i odstawić. Ciasto będzie mieć konsystencję gęstej śmietany.
Gofrownicę natłuścić delikatnie olejem i ostrożnie wlewać ciasto (powinno wypełnić wszystkie kratki lub przynajmniej środek). Piec gofry do zrumienienia. Zależnie od gofrownicy i jej mocy zajmie to od 5 do 10 minut. Mój sprzęt ma 450 W – gofry są gotowe po ok. 8 minutach (lubię dopieczony środek).
Gotowe gofry studzić na kratce (nie na talerzu!).
Podawać bezpośrednio po upieczeniu z jogurtem, pieczarkami i posypane szczypiorkiem.