Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE CURRY: BAKŁAŻANY I JABŁKA W KREMOWYM SOSIE Z SOCZEWICY

CURRY: BAKŁAŻANY I JABŁKA W KREMOWYM SOSIE Z SOCZEWICY

przez Joanna
0 Skomentuj
CURRY: BAKŁAŻANY I JABŁKA W KREMOWYM SOSIE Z SOCZEWICY KUCHNIA JOANNY

Przepis inspirowany recepturą na tradycyjne danie kuchni kaszmirskiej – Kashmiri Baingan Curry. Jabłka i bakłażany zatopione w pysznym kremowym sosie z czerwonej soczewicy z dodatkiem indyjskich przypraw i świeżej kolendry. Przygotowanie tego curry zajmie Wam mniej niż dwa kwadranse, choć jak dla mnie najlepsze jest jak wtedy, kiedy odstoi godzinę lub dwie i ponownie zostanie podgrzane. Podajemy z ryżem (lub bez ryżu) i zjadamy z dodatkiem naturalnego jogurtu. Do dzieła!

SKŁADNIKI
150 g suchej czerwonej soczewicy
2 małe bakłażany (ok. 500 -600 g)
2 jabłka (kwaśne, ok 500 g)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1/3 szklanki rodzynek (wybrałam „jumbo”)
½ szklanki posiekanych pomidorów lub passaty pomidorowej
½ szklanki mleka kokosowego

Przyprawy: po ½ łyżeczki mielonego kuminu, kurkumy i ostrej papryki, 1/4 łyżeczki mielonego anyżu, 1 łyżeczka startego imbiru, sól i pieprz do smaku

Olej do smażenia

CURRY: BAKŁAŻANY I JABŁKA W KREMOWYM SOSIE Z SOCZEWICY KUCHNIA JOANNY

PRZEPIS
Soczewicę płuczemy pod zimną bieżącą wodą, zalewamy 500 ml wody, lekko solimy i gotujemy do miękkości, aż zacznie się rozpadać (nie odcedzamy).

Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pokrojone w grubą kostkę bakłażany oraz jabłka (jabłek nie obieramy), solimy, dokładnie mieszamy i smażymy ok. 5-10 min, aż składniki zaczną mięknąć.

Dodajemy soczewicę (wraz z płynem, w którym się gotowała), rodzynki, wlewamy pół szklanki mleka i pół szklanki wody, wszystkie przyprawy i gotujemy ok. 5 minut. Wlewamy pomidory, mieszamy, ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli curry będzie bardzo gęste dolewamy płynu (mleko lub woda).

Podajemy z ryżem lub bez ryżu z dodatkiem świeżej kolendry oraz jogurtu naturalnego.

Smacznego!

CURRY: BAKŁAŻANY I JABŁKA W KREMOWYM SOSIE Z SOCZEWICY KUCHNIA JOANNY
CURRY: BAKŁAŻANY I JABŁKA W KREMOWYM SOSIE Z SOCZEWICY KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz