Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE CURRY: KURCZAK, BANANY I MANGO Z GARAM MASALA

CURRY: KURCZAK, BANANY I MANGO Z GARAM MASALA

przez Joanna
0 Skomentuj

Znacie moją słabość do przypraw; nie raz i nie dwa pokazywałam swoje szuflady i szafki, których zawartość zahacza chyba o każdy kulinarny zakątek świata. Lubię mieszanki przypraw, zwłaszcza te orientalne. To trochę tak, jakby zaprosić kogoś do wspólnego gotowania i oczywiście od razu zaczyna się dyskusja:

Garam masala to kardamon, musi być dużo kardamonu! – to ja.
Daj spokój z kardamonem, wszyscy wiedzą, że bazę stanowi imbir! – to opakowanie – i raz w życiu postaraj się tego nie zmieniać. Po prostu wsyp i zamieszaj!

Sami widzicie, o co chodzi. Kiedy więc trafiła do mnie przedpremierowa paczuszka z nowymi mieszankami przypraw Knorra, wiedziałam, że czeka mnie ciekawa niedziela. W poniedziałek, 21 stycznia, w sklepach pojawią się trzy nowe przyprawy (szukajcie w Biedronce):

1. Garam masala (Indie)
2. Czerwone curry (Tajlandia)
3. Koreański grill

knorr przyprawy kuchnia joannyLubię wszystkie kierunki zwłaszcza, że bazę każdego dania mogą stanowić dokładnie te same składniki. Wiatru w żagle tej kulinarnej wyprawie nadają przyprawy. Czy będzie to kurczak, czy wieprzowina czy tofu z ulubionymi warzywami – z pomocą zawartości każdej z torebek zrobicie zupełnie inne danie. Na opakowaniach znajdziecie przepisy na tradycyjne dania (np. Garam masala zawiera przepis na indyjskie Tikka masala) oraz listę potrzebnych zakupów. Bardzo fajne rozwiązanie zwłaszcza, że przepisy są na tyle proste, że wszystko kupicie w jednym sklepie. Przyprawy są odpowiednie dla vegan i NIE ZAWIERAJĄ SOLI. O dzięki Ci, Stwórco, że ktoś w końcu wpadł na pomysł aby nie dodawać soli do mieszanek! Dla mnie zawsze wszystko jest za słone, więc im więcej przyprawy się dodaje, tym bardziej danie zaczyna przypominać mi Morze Martwe, a efekt głębi smaku pozostaje daleki od ideału. Tu sypiemy ile chcemy i solimy wg uznania. Super! Na pierwszy ogień poszło garam masala – jedna z moich ulubionych przypraw. Zostawmy jednak tikka na boku; od dłuższego czasu chodzi za mną danie, które uwielbiam. Bo czy może być coś lepszego niż kurczak z dodatkiem bananów i mango? Do dzieła!

knorr przyprawy kuchnia joanny

SKŁADNIKI
350-400 g piersi z kurczaka
1 mango (nie musi być superdojrzałe)
2 banany
1 kwaśne jabłko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka mleka kokosowego
2 pomidory lub ½ szklanki przecieru pomidorowego
1 ostra papryczka (lub jej kawałek np. 2-3 cm)*
Mieszanka przypraw KnorrGARAM MASALA – 2-3 łyżeczki
Do smaku: sól
Do smażenia: olej (zwykły lub kokosowy) lub tłuszcz kokosowy zebrany z puszki z mlekiem kokosowym

DO PODANIA: RYŻ np. jaśminowy lub basmati (1 szklanka suchego)

*kontrolujcie ostrość papryczek pamiętając, że ich moc czai się w pestkach. Usuńcie pestki i jeśli papryczka tak czy inaczej okaże się ostra dajcie jej mały kawałeczek np. 1-2 cm. Zupełnie wystarczy. Odradzam też dotykanie się np. do twarzy po wykonaniu całej operacji – bo będzie boleć!

knorr przyprawy kuchnia joanny

WYKONANIE
Przyprawę garam masala wsypujemy na suchą patelnię i przez chwilę prażymy (często mieszając). Kiedy poczujemy intensywny zapach przypraw – zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Uprażenie przypraw sprawi, że będą jeszcze bardziej aromatyczne i intensywne w smaku.

Cebulę, czosnek i papryczkę siekamy i smażymy, aż cebula zmięknie. Do smażenia możemy użyć tłuszczu, jaki zbiera się w puszce z mlekiem kokosowym – jest tak samo dobry, jak zwykły olej.
Do cebuli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz garam masala – smażymy kilka minut.

Obieramy owoce i kroimy w duże kawałki. Pomidory sparzamy i również obieramy ze skórki i kroimy. Dodajemy do kurczaka, smażymy 2-3 minuty, dodajemy mleko kokosowe, solimy do smaku, przykrywamy i dusimy tak długo, aż banany się rozpadną. Jeśli używamy przecieru pomidorowego – dodajemy pod koniec gotowania. Próbujemy, dodajemy sól (jeśli potrzeba).
Podajemy z ryżem lub jemy jako samodzielne danie.

RYŻ
Ryż porządnie płuczemy, aż woda z białej zrobi się przejrzysta. 1 szklankę suchego ryżu zalewamy 2 szklankami wody. Lekko solimy. Zagotowujemy (nie mieszając!), gotujemy ok 2-3 minut, zdejmujemy z ognia, szczelnie przykrywamy, okręcamy ręcznikami kuchennymi lub kocem, wkładamy pod poduszkę (serio!) i po 30 minutach mamy perfekcyjnie ugotowany ryż. Tak, wchłonie całą wodę, chyba, że gotujemy ryż pełnoziarnisty – wtedy naprawdę trzeba go długo gotować. Szczęśliwcy posiadający garnek do gotowania ryżu pomijają oczywiście etap poduszki i kocyka 😉

knorr przyprawy kuchnia joanny

0 Skomentuj
2

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz