Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE CYTRYNOWE CURRY Z KURCZAKIEM I POMIDORAMI

CYTRYNOWE CURRY Z KURCZAKIEM I POMIDORAMI

przez Joanna
0 Skomentuj
CYTRYNOWE CURRY Z KURCZAKIEM I POMIDORAMI kuchnia joanny

Cytrynowe curry to w ostatnim czasie jedna z moich ulubionych potraw. Luźna interpretacja popularnego birmańskiego dania, które na swoje i Wasze potrzeby nieco uprościłam. Cytryny otarta skórka oraz sok – nadają niepowtarzalnego smaku. Curry nie jest ani za kwaśne ani za pikantne (choć jest kwaśne i pikantne :-). Kwasowość cytryn jest pięknie przełamana mlekiem kokosowym, a słodycz mleka – pomidorami. Balans idealny.

Cytrynowe curry (oraz inne potrawy z cytrusów w moim wykonaniu) było bohaterem jednego z wydań programu Pytanie na śniadanie. Zobaczcie, ile cytrusowych pyszności udało mi się przygotować i jak fajnie się prezentowały:

https://pytanienasniadanie.tvp.pl/58545020/ostatni-dzwonek-na-cytrusy-dania-z-cytrusow-na-slono

Dzisiejsze curry jest drobiowe, ale równie smaczne będzie przygotowane z wieprzowiny lub jagnięciny. Albo też w wydaniu wegetariańskim z tofu. Eksperymentujcie, bo właśnie stąd biorą się w kuchni najlepsze potrawy. Do dzieła!

CYTRYNOWE CURRY Z KURCZAKIEM I POMIDORAMI kuchnia joanny

SKŁADNIKI
500-600 g filetów z piersi z kurczaka
1 (duża) cebula
1/2 puszki siekanych pomidorów lub 200 g świeżych
Sok z 1 cytryny + skórka otarta z jednej
½ szklanki mleka kokosowego

PRZYPRAWY:
2 ząbki czosnku
Po ½ łyżeczka mielonej kurkumy, kolendry, ostrej papryki lub chili
¼ łyżeczki cynamonu
2-3 cm kawałek imbiru
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżeczki cukru
4 goździki
Sól i pieprz do smaku

Olej do smażenia

PRZEPIS

Mięso pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać skórkę i sok z cytryny, kurkumę, kolendrę, cynamon, paprykę, starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżkę oleju sezamowego. Wymieszać i odstawić na 15 minut.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać kurczaka i obsmażyć około 3-4 minut.
Wlać mleko kokosowe, zagotować, dodać goździki i cukier. Dusić na małym ogniu około 5 minut. Dodać pokrojone pomidory i gotować dłuższą chwilę, aż zaczną się rozpadać (te z puszki będą potrzebować 2 minut, świeże trochę więcej). Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem oraz sokiem z cytryny.

Podawać z ryżem i świeżymi ziołami np. kolendrą i tajską bazylią.

CYTRYNOWE CURRY Z KURCZAKIEM I POMIDORAMI kuchnia joanny
CYTRYNOWE CURRY Z KURCZAKIEM I POMIDORAMI kuchnia joanny
CYTRYNOWE CURRY Z KURCZAKIEM I POMIDORAMI kuchnia joanny
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz