Dzisiaj będzie filmowo. Razem z portalem przepisy.pl zrobimy sobie w kuchni kino i ugotujemy jakąś pyszną filmową potrawę. Jeśli chcecie dołączyć do zabawy i wziąć udział w konkursie zajrzyjcie na stronę: KLIK! gdzie czekają na Was kinowa ankieta, świetne przepisy i fajne nagrody. Pamiętajcie – aby wziąć udział w konkursie i dodać swój konkursowy przepis należy utworzyć konto na stronie przepisy.pl
Mnie wyszedł z ankiety „Sok z żuka” Tima Burtona – czarna komedia, którą uwielbiałam w dzieciństwie, a jako potrawa – koktajl krewetkowy! I tak po nitce do kłębka czy też po soku do szklanki wyszło, że aby zaprosić Was do zabawy muszę dzisiaj ugotować tajskie krewetkowe curry! Dużo krewetek, jeszcze więcej ananasa i Czerwone Curry Knorr. Wyszło naprawdę pysznie! Curry zjedliśmy z ryżem, świeżą kolendrą i olejem sezamowym Ciekawe, jaką filmową inspirację wylosujecie… Powodzenia!
SKŁADNIKI
250 g surowych krewetek (mrożonych lub świeżych)
1 opakowanie przyprawy Czerwone Curry Knorr
6 plastrów ananasa (świeży lub z puszki)
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
2-3 szt. cebuli szalotki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki oleju kokosowego
DO PODANIA
3 łyżki posiekanej kolendry
1 limonka
Olej sezamowy
PRZEPIS
Krewetki rozmrażamy (jeśli są mrożone) lub czyścimy (świeże). Krewetek nie obieram; każdy zrobi to sam na swoim talerzu. Ananasa obieramy ze skórki, kroimy na plastry, z których wykrawamy twardy środek i siekamy w kostkę. Jeśli owoce są z puszki to porządne odsączamy je z soku i siekamy.
Rozgrzewamy olej kokosowy, na którym podsmażamy czosnek i posiekaną szalotkę razem z połową przyprawy Czerwone Curry Knorr i 2 łyżkami sosu rybnego. Dodajemy krewetki, mieszamy i smażymy, aż zrobią się różowe. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy ananasa i zagotowujemy. Dusimy ok. 2 minut i wyjmujemy wszystkie krewetki z sosu. Jeśli tego nie zrobimy będą twarde od zbyt długiego gotowania.
Po wyjęciu krewetek redukujemy sos – gotujemy ok. 10 – 12 minut, aż zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sosem rybnym i Czerwonym Curry (przyprawa nie jest bardzo pikantna, ale uważajcie, bo być może ½ opakowania dodanego na początku gotowania okaże się wystarczającą dawką). Następnie wkładamy do sosu krewetki, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. Podajemy z ryżem, świeżymi ziołami np. kolendrą, sokiem z limonki i olejem sezamowym.