Strona g艂贸wna PRZEPISYDANIA G艁脫WNE GRILL: KURCZAK MARYNOWANY W SOSIE TERIYAKI

GRILL: KURCZAK MARYNOWANY W SOSIE TERIYAKI

przez Joanna
2 komentarze
KURCZAK TERIYAKI KUCHNIA JOANNY

Ekspresowe danie na grilla. Potrzebujemy: drobiu, sosu teriyaki oraz oczywi艣cie grilla w postaci grilla lub patelni grillowej 馃檪 Zamarynowane piersi mo偶ecie zabra膰 ze sob膮 na 艂ono natury i tam wrzuci膰 na ruszt lub po膰wiczy膰 w warunkach domowych. I tak i tak wyjdzie dobrze. Sos teriyaki jest jedn膮 z najbardziej popularnych azjatyckich marynat. Jego g艂贸wnym sk艂adnikiem jest sos sojowy z dodatkiem m.in. cukru, czosnku, miodu i imbiru. Dzisiaj wybra艂am 鈥瀏otowca鈥 firmy House of Asia (taki sos mo偶na te偶 przyrz膮dzi膰 samodzielnie, ale o tym nast臋pnym razem), kt贸rego podkr臋ci艂am dodatkow膮 porcj膮 pysznych sk艂adnik贸w.

KURCZAK TERIYAKI GRILL KUCHNIA JOANNY

SK艁ADNIKI
Ok 400 g (2 sztuki) piersi z kurczaka zagrodowego
3 艂y偶ki sosu teriyaki
1 艂y偶ka sosu sojowego
1 艂y偶ka miodu
1 z膮bek czosnku
2 艂y偶ki dymki
kawa艂ek imbiru ok 3 cm

WYKONANIE
Piersi z kurczaka myjemy pod bie偶膮c膮 wod膮 i osuszamy. Czosnek obieramy i kroimy na drobne kawa艂ki lub przeciskamy przez prask臋. Imbir 艣cieramy na tarce o drobnych oczkach, dymk臋 siekamy. Wszystkie sk艂adniki sosu mieszamy. Kurczaka delikatne rozklepujemy (lub nie robimy tego w og贸le), przek艂adamy do miski lub g艂臋bokiego talerza i zalewamy marynat膮 na minimum godzin臋 (najlepiej, 偶eby to by艂o kilka godzin wcze艣niej). No i teraz szcz臋艣liwy fina艂: mi臋so wrzucamy na grilla lub domow膮 grillow膮 patelni臋. Pami臋tajcie, 偶e piersi drobiowe sma偶膮 si臋 bardzo szybko; 3-4 minuty z ka偶dej strony w zupe艂no艣ci wystarczy (zw艂aszcza na grillu). Inaczej mi臋so b臋dzie przesuszone.

KURCZAK TERIYAKI GRILL KUCHNIA JOANNY
KURCZAK TERIYAKI GRILL KUCHNIA JOANNY
2 komentarze
0

Mo偶esz r贸wnie偶 chcie膰 zobaczy膰...

2 komentarze

Kamila Lipiec 7, 2019 - 4:25 pm

Oj,jakie to musi by膰 dobre…. 馃檪

Reply
Joanna Lipiec 15, 2019 - 9:13 am

Oj jest jest… Lubi臋 takie szybkie i proste potrawy! 馃檪

Reply

Zostaw komentarz