Ekspresowe danie na grilla. Potrzebujemy: drobiu, sosu teriyaki oraz oczywiście grilla w postaci grilla lub patelni grillowej 🙂 Zamarynowane piersi możecie zabrać ze sobą na łono natury i tam wrzucić na ruszt lub poćwiczyć w warunkach domowych. I tak i tak wyjdzie dobrze. Sos teriyaki jest jedną z najbardziej popularnych azjatyckich marynat. Jego głównym składnikiem jest sos sojowy z dodatkiem m.in. cukru, czosnku, miodu i imbiru. Dzisiaj wybrałam „gotowca” firmy House of Asia (taki sos można też przyrządzić samodzielnie, ale o tym następnym razem), którego podkręciłam dodatkową porcją pysznych składników.
SKŁADNIKI
Ok 400 g (2 sztuki) piersi z kurczaka zagrodowego
3 łyżki sosu teriyaki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
2 łyżki dymki
kawałek imbiru ok 3 cm
WYKONANIE
Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Czosnek obieramy i kroimy na drobne kawałki lub przeciskamy przez praskę. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dymkę siekamy. Wszystkie składniki sosu mieszamy. Kurczaka delikatne rozklepujemy (lub nie robimy tego w ogóle), przekładamy do miski lub głębokiego talerza i zalewamy marynatą na minimum godzinę (najlepiej, żeby to było kilka godzin wcześniej). No i teraz szczęśliwy finał: mięso wrzucamy na grilla lub domową grillową patelnię. Pamiętajcie, że piersi drobiowe smażą się bardzo szybko; 3-4 minuty z każdej strony w zupełności wystarczy (zwłaszcza na grillu). Inaczej mięso będzie przesuszone.
2 komentarze
Oj,jakie to musi być dobre…. 🙂
Oj jest jest… Lubię takie szybkie i proste potrawy! 🙂