Kolejny fajny (i prosty!) przepis na grillowane bakłażany. Dzisiaj z dodatkiem słodkich, również grillowanych, moreli, mięty i borówek amerykańskich. Jeśli spodobał się Wam przepis na bakłażany z tahiną i serem (klik – przepis) to również i to warzywno-owocowe połączenie powinno przypaść Wam do gustu
Morele, które trafią na grilla, powinny być ładne i dojrzałe, jednak nadal lekko twarde. Pomimo, że te owoce spędzą na grillu tylko około minuty – jeśli będą mocno dojrzałe, natychmiast zaczną się rozpadać (a tego chcemy uniknąć). Równie smacznie wypadają grillowane brzoskwinie lub nektarynki.
Z dodatków – świeża mięta, gęsty grecki jogurt i borówki. W sezonie truskawkowym – truskawki. Nie bójcie się dorzucić garści aromatycznych porzeczek. Wszystkie te połączenia są świetne. Mięta nadaje całemu daniu oryginalnego charakteru i podkreśla smak owoców. Jogurt łagodzi ostrość pieprzu, którego bakłażany potrzebują równie mocno, jak soli. Eksperymentujcie z własnymi dodatkami!
Do dzieła!
SKŁADNIKI
1 duży bakłażan
8-10 moreli (zależnie od wielkości)
oliwa cytrynowa (lub oliwa + 2 łyżki soku z cytryny)
świeżo mielony pieprz (najlepiej grubo mielony)
sól
PO PODANIA
½ szklanki borówki amerykańskiej (lub inne owoce sezonowe)
jogurt grecki
świeże liście mięty
PRZEPIS
Bakłażana kroimy w grubsze plastry (ok. 1,5 – 2 cm). Każdy plaster (z obu stron) smarujemy cytrynową oliwą (przyda się silikonowy pędzel), solimy i pieprzymy. Z moreli wyjmujemy pestki i dzielimy je na połówki.
Rozgrzewamy grilla (lub patelnię grillową) i grillujemy partiami plastry warzyw, aż zmiękną.
Mój grill elektryczny ma moc 2200 W i na pełnej mocy bakłażany grilluje około 4 minut. Grill gazowy lub węglowy – podobnie (jeśli ma pokrywę – często krócej). Jeśli zaś grillujemy na patelni to w połowie tego czasu należy odwrócić warzywa na drugą stronę. Bakłażany muszą być mięciutkie (jednak nierozpadające się).
Upieczone warzywa układamy na talerzu przekładając je porwanymi liśćmi mięty.
Wrzucamy na grilla połówki moreli (można je lekko posmarować resztą oliwy) i grillujemy około minuty. Zdejmujemy z rusztu i dodajemy do bakłażanów.
Do warzyw dodajemy umytą borówkę oraz jogurt. Całe danie hojnie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe!