Zapach grillujących się batatów jest równie obłędny, co waty cukrowej! 😉 Po prostu musicie spróbować tego dania; dla mnie jedna z najlepszych rzeczy, jaką można wrzucić na ruszt. Te słodkie ziemniaki stanowią doskonałą bazę zarówno do ciast i sufletów, jak i zup oraz sałatek. Na blogu znajdziecie również przepisów na curry z batatów z masłem orzechowym – klik! Czyli zestaw składników podobny do dzisiejszego, ale totalnie różny w smaku.
W dzisiejszej sałatce na ciepło bataty przełamane są kwaśną limonką i sosem orzechowym na bazie jogurtu naturalnego. Z dodatków – ciecierzyca, świeża mięta oraz pestki granatu. Do przygotowania sosu wybrałam masło z orzeszków ziemnych – według mnie najlepiej komponuje się ze słodkimi ziemniakami. Oczywiście można poeksperymentować i z arachidami albo nawet z migdałami. Danie na pewno wyjdzie pyszne.
A jeśli lubcie warzywa z grilla polecam ostatni przepis – grillowane bakłażany i cukinie z serem i sosem z dodatkiem tahiny – klik!Coś czuję, że oba przepisy trafią na Wasze piknikowe listy przebojów!
Do dzieła!
PRZYDADZĄ SIĘ:
Grill gazowy lub węglowy, domowy grill elektryczny lub porządna patelnia grillowa
Silikonowy pędzel do smarowania
SKŁADNIKI (na 2 osoby lub 1 bardzo głodną)
1 duży batat (ok. 500 g – wybierzcie podłużny egzemplarz, który da się pokroić w +/-równe talarki)
½ puszki ciecierzycy
½ szklanki pestek granatu
2 łyżki liści mięty
1 limonka
MARYNATA DO BATATÓW
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy (wybrałam olej aromatyzowany chili)
1/3 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
SOS JOGURTOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM
1 opakowanie jogurtu naturalnego (200 g)
1 czubata łyżka (stołowa) masła z orzechów ziemnych
1/4 łyżeczki kuminu
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka syropu z agawy lub miodu
sól i pieprz do smaku
PRZEPIS
Zaczynamy od przygotowania i marynowania batatów
Bataty porządnie myjemy, NIE OBIERAMY i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Mieszamy składniki marynaty i każdy plaster smarujemy pędzlem z obu stron i odkładamy na min. 20 minut.
Mieszamy składniki sosu jogurtowego i odstawiamy.
Rozgrzewamy grilla (lub patelnię grillową) i grillujemy partiami plastry batata, aż zmiękną.
Mój grill elektryczny ma moc 2200 W i na pełnej mocy grilluje bataty ok.12 minut. Batat musi mieć miękki środek, ale nie może się rozpadać (jeśli nakłuty nie stawia oporu to jest gotowy).
Grill gazowy lub węglowy – podobnie (jeśli ma pokrywę – krócej). Jeśli zaś grillujemy na patelni to w połowie tego czasu należy odwrócić warzywa na drugą stronę.
Upieczone bataty układamy na talerzu przekładając je porwanymi liśćmi mięty, ciecierzycą, nasionami granatu oraz cząstkami limonki. Całość polewamy sosem jogurtowym lub podajemy go w oddzielnym naczyniu. Po nałożeniu porcji na talerz i dodaniu dressingu skrapiamy ziemniaczki limonką – koniecznie!
Na zimno też są dobre, ale wolę je kiedy są jeszcze ciepłe.
Gotowe!