Oto prosty i baaardzo smaczny pomysł na Bożonarodzeniowe danie. Jak to w przypadku gulaszy – robi się sam, a my od czasu do czasu mieszamy w garnku. W sam raz na zimę z trzaskającym mrozem oraz na zimę bez trzaskającego mrozu. Idealny, aromatyczny, pyszny…
SKŁADNIKI
800 g wołowiny bez kości (pręga)
200 g wędzonego boczku
250 g cebuli + 200 g szalotek
200 g marchewki
1 pietruszka
300 g pieczarek (lub innych grzybów)
500 ml czerwonego wytrawnego wina
5 ząbków czosnku
½ szklanki sosu pomidorowego lub 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
4 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2 kulki jałowca
1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonej szałwii
sól i pieprz
oliwa do smażenia, 1 łyżka mąki
WYKONANIE
Mięso płuczemy, kroimy w dużą kostkę. Obtaczamy w łyżce mąki i odstawiamy. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Wytapiamy tłuszcz i zdejmujemy łyżką skwarki. Na patelnię wrzucamy wołowinę, którą rumienimy z każdej strony. Obsmażone mięso oraz skwarki przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę i również podsmażamy. Następnie rumienimy na łyżce oliwy pokrojone w kostkę warzywa oraz grzyby (małej szalotki oraz grzybów nie kroimy). Wszystkie składniki dodajemy do mięsa, wlewamy wino, 1 szklankę wody, wsypujemy przyprawy oraz lekko solimy. Przykrywamy garnek i dusimy mięso do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Zajmie to około 1,5 – 2 godzin. Po tym czasie dodajemy sos pomidorowy lub łyżkę koncentratu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze około 15 minut. Gulasz podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Gotowe!