Dzisiaj pora na mój ulubiony sos Pataks czyli sos śmietanowy Korma. Aromatyczny i łagodny, lubią go i dzieci i wszyscy ci, którzy nie przepadają za pikantnymi potrawami. W sosie znajdziecie wiórki kokosowe i sporo przypraw m.in. imbir i czosnek. Koftę podaję z ryżem, świeżymi ziołami i orzechami nerkowca. Klasyczne bliskowschodnie kofty jada się w postaci szaszłyków z mielonego mięsa. Serwuje się je w chlebku pita albo właśnie na szaszłykowych patyczkach ze sporą ilością dodatków i sosów. Moje dzisiejsze kofty są nieco inne, bo w formie pulpecików duszonych w śmietanowym sosie Korma. Zrobiłam je z drobiu, ale spróbujcie kiedyś jagnięcych – pycha! Proste danie, przypominające w produkcji nasze mielone albo pulpety. Orientalnego indyjskiego charakteru nadają koftom przyprawy – imbir, kolendra i kokos. To co? Do dzieła!
Więcej na temat sosów Patak’s znajdziecie w przepisie na Madras Curry z kurczakiem, dynią i bananami (klik!)
SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób)
1 słoik sosu śmietanowego Korma
400 g mięsa mielonego z kurczaka (lub indyka) np. pierś
1 czerwona cebula
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 ząbek czosnku
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanej kolendry
DO SMAŻENIA: 2 łyżki oleju roślinnego
DO PODANIA: ryż ugotowany na sypko, świeże zioła (najlepiej kolendra) i orzechy nerkowca (niesolone!)
WYKONANIE
Mięso z kurczaka mielimy, następnie dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, drobno starty imbir, jogurt oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i formujemy z niej małe klopsiki (nabieram mięso łyżeczką od herbaty i formuję kulki zwilżonymi dłońmi).
Rozgrzewamy olej i partiami smażymy pulpeciki.
Kiedy wszystkie będą usmażone wkładamy je z powrotem na patelnię i dodajemy sos śmietanowy Patak’s Korma. Delikatnie mieszamy sos z mięsem, przykrywamy patelnię i dusimy pulpeciki na małym ogniu przez 12-15 minut.
Podajemy z ryżem, świeżymi ziołami i nerkowcami. Gotowe!