Jednogarnkowe danie, które robi się samo
Karkówka pieczona w kiszonej kapuście to jednogarnkowe danie, które właściwie robi się samo. Wystarczy jedynie chwila na pokrojenie, doprawienie i obsmażenie mięsa, a potem razem z kiszoną kapustą wrzucamy karkówkę do żaroodpornego naczynia i bardzo proszę – za godzinę wyjmujemy z piekarnika pyszny obiad! Naczynie, w którym piekło się mięso możemy postawić na stole. Dzięki temu jedzenie będzie dłużej ciepłe, no i przy okazji mamy królową obiadu, wokół której skupią się głodni biesiadnicy.
Prawie jak bigos, choć czuć różnicę
Kapusta wspaniale przechodzi aromatem duszonego mięsa, z piekarnika wychodzi taka namiastka bigosu. I tu muszę Wam powiedzieć, że gdyby udusić kotlety tak po prostu w bigosie – to pewnie byłyby jeszcze lepsze! Zrobiłam dzisiaj wersję podstawową dania. Kapusta kocha dodatki (tak samo ja bigos) więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać suszone grzyby albo wędzone śliwki. Kawałeczek kiełbasy lub odrobinę świątecznych wędlin. Za moment zaczniemy się zastanawiać, co zrobić z nadmiarem pieczystego; takie przepisy to wspaniała metoda recyklingu bożonarodzeniowych zapasów, które zaległy w lodówce i na stołach.
Kminek, majeranek i ostra papryka
Z przypraw – kminek, majeranek i ostra papryka. Jeśli kapusta, już do kiszenia, była przyprawiona kminkiem – możemy go pominąć. To bardzo aromatyczna przyprawa, która jest wstanie mocno zdeterminować smak. A w finale chcemy położyć na talerzu mięciutkie mięso z dodatkiem aromatycznie uduszonej kapusty. Proste i pyszne.
Kapusta i kotlety, kotlety i kapusta
Swoje danie zrobiłam w dużym płaskim żeliwnym garze, dzięki czemu wszystkie kotlety mogłam ułożyć obok siebie. W mniejszym garnku zróbmy ze składników pięterko – na dnie naczynia ułóżmy kapustę i potem np. dwie warstwy mięsa przełożone dodatkami (cebula i kapusta). Pieczemy pod przykryciem (kapusta musi się zagotować i zmięknąć), ale na ostatnie piętnaście minut możemy zdjąć pokrywkę; kapusta ładnie się zarumieni.
Jeśli lubcie karkówkę polecam Wam również przepis na karkówkę po cygańsku pieczoną z ziemniakami (przepis – klik!) To kolejne proste danie, które po krótkim przygotowaniu wrzucamy do piekarnika razem z dodatkami.
Gotowi? To do dzieła! Będzie pysznie.
PRZEPIS – Karkówka pieczona w kiszonej kapuście
SKŁADNIKI
ok. 1 kg karkówki
1 kg kapusty kiszonej (z marchewką)
2 cebule
4 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce suszonego majeranku i ostrej papryki
½ łyżeczki mielonego kminku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Dodatkowo do kapusty (można pominąć): suszone grzyby, wędzone śliwki
WYKONANIE
Karkówkę pokrój w plastry, lekko rozbij, natrzyj czosnkiem i przypraw. Obsmaż na rozgrzanym oleju. Odłóż i na tym samym oleju przesmaż cebulę pokrojoną w piórka. Jeśli chcesz – dołóż namoczone wcześniej grzyby i śliwki (pokrojone w paseczki), wymieszaj i duś minutę.
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna możesz jej część przepłukać pod bieżącą wodą (1/3 porcji lub maksymalnie połowę – inaczej danie będzie zbyt mdłe).
Na dnia żaroodpornego naczynia ułóż połowę kiszonej kapusty. Na kapuście połóż karkówkę i przykryj usmażoną cebulą. Wyłóż resztę kapusty. Na patelnię wlej szklankę wody (250 ml), zagotuj i przelej płyn (razem z resztkami cebuli i sosu) do naczynia z karkówką. Garnek przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz ok. 60 – 70 minut. Na ostatni kwadrans możesz zdjąć pokrywkę.
Podawaj z tłuczonymi ziemniakami (lub chlebem) i ulubionymi dodatkami. Jeśli chodzi o mnie to jak widać na zdjęciach – do kiszonej kapusty wybitnie pasują mi kiszone ogórki. Dużo kwaśnego, więc można podać mięso i kapustę bez dodatków.
5 komentarzy
pycha
Bardzo :))
Bardzo świąteczny przepis! U nas na stole wigilijnym kiszona kapusta to podstawa. Niesamowicie miło spędziliśmy tegoroczne święta i jestem z tego niesamowicie zadowolona! Dostałam nawet mój wymarzony nawilżacz powietrza pod choinkę!
Miło słyszeć, że i Święta i prezenty się udały! Nawilżacz to super pomysł, bardzo się sprawdza w czasie sezonu grzewczego. Szczęśliwego Nowego Roku!
super