Imponujący (ta wielka brytfanna!) i nieziemsko smaczny.
Mój ubiegłoroczny świąteczny przebój wg przepisu Jamiego Oliviera z książki „Świąteczne przepisy”.
Jeśli nadal szukacie odpowiedniego przepisu na rodzinny obiad – bardzo proszę!
SKŁADNIKI
4 średnie bulwy fenkułu
oliwa
2 cebule
2 marchewki
½ pęczka świeżej szałwii
½ pęczka świeżego rozmarynu
125 g mozzarelli
200 g zmiksowanego chleba na zakwasie
1 kg mielonej wieprzowiny
1 kg mielonej wołowiny
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 duże jajka
12 plastrów wędzonego boczku
500 ml bulionu drobiowego
2 łyżki dżemu z porzeczek
1 łyżka puree z suszonych pomidorów
WYKONANIE
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przytnij bulwy fenkułów, pokrój je w łódeczki, przełóż do dużej brytfanny, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i piecz 30 minut.
W tym czasie obierz cebule i marchewki, pokrój je w kostkę i wrzuć do dużego rondla. Dodaj jedną łyżkę oliwy i smaż warzywa na umiarkowanym ogniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Oberwij listki z ziół, połowę drobno posiekaj, a resztę zostaw na później. Kiedy warzywa wystygną, dodaj do nich rozdrobnioną mozzarellę, drobno zmiksowany chleb, mielone mięso, musztardę, i sporą szczyptę soli morskiej i pieprzu. Wymieszaj starannie rękami i uformuj podłużny klops.
Zrób miejsce z brytfannie z fenkułami i połóż na środku klops. Ułóż na nim plasterki boczku na krzyż, skrop całość oliwą i przykryj brytfannę folią aluminiową. Piecz 30 minut, po czym wyjmij klops z piekarnika i usuń folię. Starannie wymieszaj bulion, dżem i puree pomidorowe w dzbanku i wlej do brytfanny. Obtocz resztę ziół w odrobinie oliwy i posyp nimi danie. Wstaw brytfannę z powrotem do piekarnika na ok. 45 minut. Wyjmij, kiedy klops upiecze się w środku. Jeśli sos będzie za rzadki, postaw brytfannę na kilka minut na palniku, żeby sos osiągnął taką konsystencję, jaką lubisz.
Podawaj klops z karmelizowanym fenkułem, tłuczonymi ziemniakami i zielonymi sezonowymi warzywami.