Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE KOTLETY Z (RESZTEK) RISOTTO Z SURÓWKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY

KOTLETY Z (RESZTEK) RISOTTO Z SURÓWKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY

przez Joanna
0 Skomentuj
KOTLETY Z (RESZTEK) RISOTTO Z SURÓWKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY KUCHNIA JOANNY

Garnek ryżu i co dalej?

Macie czasem tak, że ugotujecie gar jedzenia, na które mieliście ogromną ochotę, a potem nikt – łącznie z Wami – nie chce go jeść? Niestety zdarza się… Zdarzyło się i u mnie: od kilku dni chodziło za mną risotto, bardzo proste – pomidory, zielony groszek, parmezan i cebulka. I kiedy już pojawiło się na stole… Nie, to zupełnie nie to! I tak został cały smutny garnek ryżu, z którym coś trzeba było zrobić. Zrobiłam więc risottowe kotlety! Przemiana okazała się tak cudowna i niespodziewana, że zniknęły w mgnieniu oka.

Drugie życie pomidorowego risotto

Akurat u mnie zostało risotto z dużą ilością pomidorów i parmezanu. Ale tak naprawdę w kotleta możecie przerobić każdy jego rodzaj. I takie z grzybami i ze śmietaną. Kurczakiem, warzywami lub krewetkami. Szafranowe albo cytrynowe. Zasada jest bowiem dosyć podobna: masę należy zagęścić, tak aby dała się formować w kotlety i nie rozpadała w czasie pieczenia (lub smażenia). Ulubione dodatki, ekstra ser i zioła i bardzo proszę – mamy całkiem nową potrawę. Jeśli szukacie inspiracji bardzo proszę, oto przykładowe przepisy – risotto z kurkami (klik!) oraz risotto z pieczarkami (klik!)

Ryżowe kotlety z ulubionymi dodatkami

Do kotletów można przygotować sos – warzywny lub grzybowy. Garść pieczarek uduszonych ze śmietanką albo pomidory z dodatkiem włoskich ziół. Zależnie od jakie macie risotto pod rękąl. Można też zrobić surówkę. Wybrałam tą drugą opcję i tak na talerz trafiła czerwona kapusta z dodatkiem marchwi i jabłek. Wybierzcie to, co lubicie najbardziej – do dzieła!

KOTLETY Z (RESZTEK) RISOTTO Z SURÓWKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY KUCHNIA JOANNY

Przepis – Kotlety z (resztek) risotto z surówką z czerwonej kapusty

SKŁADNIKI – KOTLETY (8-10 sztuk)
3 szklanki risotto (3 x 250 ml) – u mnie risotto z pomidorami, zielonym groszkiem, cebulą i parmezanem
2 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki siemienia lnianego (zalanego wrzątkiem)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki posiekanego koperku
olej do smażenia

SKŁADNIKI – SURÓWKA
1/4 – 1/3 główki czerwonej kapusty
1 marchewka
1 jabłko (najlepiej kwaśne)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ cebuli

SOS: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki (gęstego) jogurtu, 2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), 1 (płaska) łyżeczka cukru pudru, po 1/3 łyżeczki ostrej papryki i mielonego kminku, sól i pieprz do smaku

KOTLETY Z (RESZTEK) RISOTTO Z SURÓWKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY KUCHNIA JOANNY

WYKONANIE
Risotto przełożyć do miski i dokładnie wymieszać z siemieniem lnianym (zalane wrzątkiem i lekko przestudzone), startym parmezanem, mąką ziemniaczaną i koperkiem. Odstawić na 10 minut.

Łyżką nabierać porcję masy i zwilżonymi dłońmi formować kotlety (można je odłożyć na talerz lub od razu kłaść na rozgrzaną patelnię – będą dosyć klejące). Jeśli bardzo będą się rozpadać w dłoniach (bo np. risotto było rzadsze) należy dodać jeszcze jedną łyżkę mąki.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na średnim ogniu – 5 minut z każdej strony.

SURÓWKA
Kapustę drobno pokroić w cienkie paseczki (można do tego celu użyć mandoliny lub krajalnicy). Posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać marchew, jabłko i cebulę starte na grubych oczkach tarki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać składniki sosu i zalać nimi surówkę min. 15-20 minut przed podaniem.

KOTLETY Z (RESZTEK) RISOTTO Z SURÓWKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY_KUCHNIA JOANNY
KOTLETY Z (RESZTEK) RISOTTO Z SURÓWKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY KUCHNIA JOANNY
KOTLETY Z (RESZTEK) RISOTTO Z SURÓWKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz